Barcelona Cultura

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Febrer - Abril 2024

Música per a l'ànima

26/04/2019
Música
Gnawind presenten al Centre Cívic Besòs la música de tradició gnaoua

Música per sanar l'ànima, per curar la tristesa, per deixar enrere les penes i el dolor. La música què els esclaus que havien arribat fins al Nord d'Àfrica des de països com Mali interpretaven per deixar enrere el sofriment, per combatre'l, per derrotar-lo... Aquesta música, coneguda com gnaoua, amb segles d'història continua viva als seus països d'origen i també aquí, gràcies a la feina que estan fent formacions com Gnawind, que l'ha presentat a tres escenaris del Barcelona Districte Cultural, l'últim el Centre Cívic Besòs, amb la sala plena i entregada a aquests ritmes hipnòtics, cíclics, repetitius que ajuden a entrar en estat de trànsit.

Gnawind, set músics sobre l'escenari -i alguns amics que es van anar sumant durant el concert-, respecta la tradició i la fa entrar en diàleg amb instruments com el saxo, la guitarra elèctrica o els teclats aconseguint una música que arriba a establir connexions amb el jazz i que per aquests terres podem rebre amb semblant ànim al d'una sessió de free-jazz en què els instruments es parlen, es diuen, es pregunten, s'interpel·len i es contesten.

Walid Mahmoud Mountassir, cantant i ànima de la formació, va anar explicant entre tema i tema algunes de les característiques principals d'aquesta música desconeguda per molts barcelonins malgrat que ha inspirat a grans com Carles Santana i Jimmy Hendrix. D'acord amb el seu caràcter de música ritual, la música gnaoua s'interpreta durant llargues sessions que poden perllongar-se durant tota la nit. La tradició és fer-ho durant diverses nits seguides recorrent en cada jornada diferents colors: els gnaoua relacionen la música no només amb colors i sentiments determinats sinó fins i tot amb diferents menjars. El concert al CC Besòs no va bastar per provar la capacitat sanadora d'aquesta música però sí per encuriosir a un públic que podrà seguir indagant en aquestes sonoritats. Segur que molts repetiran!

Compartir