Barcelona Cultura

Febrer - Abril

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Quina pot ser l'arma que ens construeix?

12/12/2019
Teatre
José y sus hermanas torna als nostres escenaris amb el seu segon espectacle, que parla de l'educació

Són els mateixos. Els que vam conèixer amb Los bancos regalan sandwicheras y chorizos. Només que llavors s'explicaven des del vosaltres i ara ens parlen des del jo.

José y sus hermanas, la companyia que es va donar a conèixer amb Los bancos, una obra que aborda la nostra memòria històrica, que tracta d'esbrinar qui som i si som qui som pel lloc d'on venim, torna ara als escenaris del Barcelona Districte Cultural amb el seu segon espectacle, Arma de construcción masiva, un muntatge que no parteix d'un dibuix de nosaltres com a  col·lectiu sinó del de cadascun dels integrants de la companyia com a individus. Però des d'aquesta individualitat, des d'aquestes biografies despullades sense embuts sobre l'escenari, el muntatge acaba, de nou, fotografiant la nostra societat, retratant-nos a tots.

Si a Los bancos ens feien viatjar fins als anys més foscos del franquisme i fins a les fosses que encara tenim per obrir tant en les carreteres com en la nostra memòria, ara ens porten a una altra guerra, a una que lliurem en solitari, la de la nostra formació com a individus, ja sigui a través de l'escola, de la família o d'aquests clixés arrelats en el subconscient de la nostra societat que acabaran per definir-nos des del moment en què acceptem repetir-los com un mantra.

Tal com feien a Los bancos, José y sus hermanas tornen a fabricar el seu dibuix a partir dels fragments, retalls que unes vegades tracen de manera puntillista i unes altres amb pinzell gruixut  i que emplenen amb monòlegs i projeccions, amb cançons en grup i balls en solitari. Però d'una manera o una altra, amb unes armes o amb unes altres, en aquesta radiografia de l'individu ens acabem trobant tots. Per això els espectadors que van acudir al CC Cotxeres Borrell van premiar el muntatge i als actors amb una sonora ovació.

Compartir