Barcelona Cultura

Octubre-novembre-desembre 2019

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

De la vida laboral a l'ofici de viure

09/07/2018
Art i part
Claudia Faci treballa amb 24 homes i dones de totes les edats en la creació comunitària 'Vida laboral', que es podrà veure al Graner el 17 i el 18 de juliol

El punt de partida és la vida laboral. El punt d'arribada és l'ofici de viure. I el camí és el que ara s'està escrivint.

Claudia Faci s'ha tancat amb un grup de 24 homes i dones que tenen entre  els 15 i els 83 anys; homes i dones que poden haver acabat la seva vida laboral, homes i dones que també poden no haver-la començat encara; homes i dones que potser han arribat a un ofici a través d'una vocació o que han arribat per l'atzar i la casualitat i que potser estan satisfets amb allò que han aconseguit o potser, no... Homes i dones que poden haver trobat en el seu ofici la joia de viure o haver-se deixat en ell la vida dia a dia. Homes i dones que, en tots els casos, han hagut d'aprendre a conviure amb la seva vida laboral per poder avançar en l'ofici de viure...

De tot això i de molt més parlen els 25 assistents (Claudia Faci i 24 veïns i veïnes de Barcelona) al taller Vida Laboral en cada una de les seves sessions. "Però no només parlem, de vegades ni tan sols parlem", explica Faci que senyala el treball amb l'espai i el cos com dues maneres més d'enfortir el diàleg, de fer més oberta i rica la comunicació i la trobada entre els participants. Ells, amb les seves experiències, els seus records compartits, les seves opinions i també els seus prejudicis, aniran conformant l'edifici de Vida Laboral, l'espectacle que el dimarts 17 i el dimecres 18 de juliol es presentarà al Graner dintre de la programació del Festival Grec.

De moment, quan acaben de traspassar l'equador d'aquest procés de creació comunitària (les sessions van començar el dilluns 2 i acabaran el dia de l'estrena), Claudia Faci encara no sap cap a on avançaran ni quina forma acabarà prenent-ne... La única cosa que sap és que l'espectacle serà tal com decideixin tots plegats.
"La vida laboral és una excusa per reflexionar plegats, per compartir, per posar coses en comú", explica Claudia Faci, que no es la primera vegada que organitza un taller creatiu que pren com a punt de partida la Vida laboral, però que fins ara sempre ho havia fet amb homes d'una certa edat i que per parlar de la seva relació amb la feina havien de mirar cap al passat. "Mai el resultat pot ser el mateix, perquè mai ho són els participants. Aquest és el grup més heterogeni i divers amb el que he treballat: són homes i dones i no tots pertanyen a la mateixa generació així que ni tots tenen la mateixa relació amb el seu ofici ni parlen tots d'ell mirant cap al seu passat", apunta la directora. "Aquest intercanvi a través del qual podem descobrir nous punts de vista és molt enriquidor i ens ajuda a ressituar-nos", afegeix Faci que, de moment, destaca la sorpresa que entre els participants més joves causa que els més grans enumerin les dificultats que s'han trobat al llarg de la seva carrera professional.

Vida laboral és una de les dues creacions del projecte ART i PART en el barri de La Marina. La primera va ser Atlas i es va poder veure el passat mes de febrer al Mercat de les Flors.

Compartir