Barcelona Cultura

Des de casa

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Quan el mapa de les cures el dibuixem entre tots

27/04/2018
Art i part
La creació ART i PART del barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera inaugura Tudanzas

Les cures han de ser una tasca compartida per tots. I la xarxa de cures també ho ha de ser. Així que si la volem dibuixar, si la volem resseguir, haurem també de fer-lo entre tots. I entre tots donar-li forma i contingut.

I això és el que va passar, l'últim divendres del mes d'abril, en la inauguració del festival Tudanzas, que va servir també per presentar una performance i una exposició fotogràfica del projecte ART i PART del barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, una creació en la qual fa mesos que hi treballen veïnes del barri juntament amb alguns artistes com Ana Leitao, Joan Tomàs, Marta R. Peribañez i l'equip de Mescladís. I ha estat aquesta feina feta en els laboratoris artístics setmanals (organitzats per la Bonne, Sindillar, Antic Teatre...) la que va nodrir la performance que es va presentar i que va tenir forma de visita guiada pel barri: primera parada, darrere del Mercat de Santa Caterina; segona, en la plaça Mestres Casals i Martorell; tercera, en l'hort comunitari del Forat de la Vergonya; per acabar en el Casal de Joves Palau Alòs.

Si el primer pas va ser dibuixar una xarxa, com la que hauria teixit una aranya desorganitzada, per recordar el treball fet per les dones que durant segles han viscut al barri; el segon va servir per mostrar els vincles que es creen en una xarxa de cures: la confiança que has de demostrar si vols cuidar i ser cuidat, si acceptes posar-te en mans d'un altre i deixar que et guiï i que t'orienti: el tercer pas, en canvi, va tenir més a veure amb el record, amb el lloc fins al qual et transporten les olors, especialment les dels remeis que cuinaven les nostres àvies i les àvies de les nostres àvies per guarir-nos el cos i l'ànima; i, per acabar el viatge, la realització del dibuix conjunt del mapa que s'ha explorat, un dibuix construït peça a peça amb els fragments que els participants en els laboratoris han creat, un dibuix fet a imatge i semblança de com desitgem que sigui aquesta xarxa de cures: compartida entre tots, teixida per tots, sostinguda per tots per ajudar-nos a tots.

Compartir