Barcelona Cultura

Des de casa

El circuit cultural als barris de tots els districtes de Barcelona. Entrada gratuïta

Tarda d'assaig amb un grup de Lluernes

20/06/2018
Art i part
Els jardins Rubió i Lluch acullen la gestació de la creació comunitària d'ART i PART Raval

Van arribant amb calma i ganes als jardins Rubió i Lluch, un petit oasi situat a l'antic pati de l'Hospital de la Santa Creu i la Casa de Convalescència. Al costat d'uns taulers gegants que esperen que algú canti l'escac i mat al rei, mentre uns gossos juguen a fet i amagar amb les seves cues, busquen l'aixopluc d'una ombra per parlar de la llum. Són el grup que, des de fa setmanes, prepara la performance-instal·lació Lluernes d'hivern, a l'estiu, una part del projecte ART i PART Raval que va començar durant l'encesa dels llums de Nadal del passat mes de novembre i acabarà el novembre vinent, quan les llums es tornin a encendre.

Sota la direcció artística de Stefano d'Argenio, d'INCA Catalunya, i direcció tècnica de Tot Raval, des de fa setmana el grup es reuneix, dimarts a dimarts (i també alguns dimecres), per treballar sobre les idees, el missatge i la forma que han de tenir aquestes Lluernes d'hivern, a l'estiu, que es podran descobrir durant la festa major del barri (la nit del 13 de juliol, als jardins). "Totes hem aportat, perquè per arribar a saber què havíem d'explicar vam començar parlant sobre nosaltres com a individus, com a grup i després sobre el barri del Raval", expliquen dues de les participants, Glòria Navarro i Isabel Magdaleno, les dues veïnes de Sant Antoni en la frontera amb el Raval i totes dues interessades en les creacions a partir de processos comunitaris: és la primera experiència de la Glòria mentre que la Isabel ja havia col·laborat amb Barris en Dansa.

"Emotiu", descriu la Glòria el procés de feina fet fins ara; "respectuós amb les idees de tothom", afegeix la Isabel; "interessant", coincideixen totes dues. La Glòria, que és guia turística de professió, ha partit d'aquesta experiència per construir una part de la història que podrem conèixer el 13 de juliol: parlarà de "la crisi que afecta el turisme arran de la sobreexplotació i la invasió dels territoris" i inventarà un camí "que donarà llum" sobre un lloc millor on les coses poden funcionar d'una altra manera. La Isabel ha bussejat en el seu passat fins a trobar algú que va conèixer fa uns anys: un transvestit que portava una botiga de discos i programes de mà al barri, "un exemple del poder acollidor del Raval que mai jutja als seus habitants", diu.

Molt diferents són els camins que ha explorat durant aquest laboratori una altra de les participants, Anna de Blas, qui ja havia treballat abans en un altre dels espectacles comunitaris dirigits per INCA Catalunya, Sal del Raval, i ha volgut repetir experiència. Diu l'Anna que el que ha intentat és "trobar explicació a les incògnites que cal resoldre per entendre què hi ha més enllà del cel". I on ha trobat les respostes? En la llum, el so i les paraules. Perquè durant la instal·lació ella jugarà amb els visitants i les paraules en una mena de slam poètic i interactiu que beurà de molts dels idiomes que habiten el Raval.

Als jardins Rubió i Lluch, a l'aixopluc d'una ombra, el grup segueix parlant de la llum. Carreguen d'energia unes lluernes que s'encendran el 13 de juliol.

Compartir