Conjunto de Sant Martí de Provençals

C Selva del Camp, 2*4

Anexionado a Barcelona en 1897, del viejo municipio de Sant Martí de Provençals queda este conjunto, que consta de la iglesia, tres masías y la rectoría, que está unida a la iglesia por un pequeño puente cubierto. Las masías son actualmente equipamientos para el barrio, y todo el conjunto es una auténtica clase de historia local in situ que invita a descubrir el pasado agrícola de este barrio.

Memoria viva

La iglesia de Sant Martí de Provençals es un vestigio del pasado que da fe de la larga historia de este barrio. De hecho, el templo es una reconstrucción hecha entre los siglos XV y XVII, pero la historia de la villa es mucho más antigua: en el siglo X ya existía un pequeño núcleo habitado y, mucho antes, en tiempo de los romanos, esta zona ya se cultivaba. La portada de la iglesia es gótica, mientras que el resto de la fachada y el campanario son de época barroca. En el tímpano se podía distinguir a Sant Martí de Tours, pero, lamentablemente, la figura se perdió al quemarse la iglesia en el año 1936.

De la Edad Media al siglo XXI

Ca l’Arnó, Can Planas y Can Cadena, las tres masías que completan el conjunto, son ahora equipamientos públicos al servicio del barrio: la primera es una ludoteca; la segunda, un centro de atención a personas sin techo; y la tercera, un centro agrícola que dispone de un huerto urbano y una granja.

Patrimonio cultural

  • Sant Martí

    Sant Martí de Provençals
Dirección:
C Selva del Camp, 2*4
Districte:
Sant Martí
Barrio:
Sant Martí de Provençals
Ciudad:
Barcelona

L'antic nucli de Sant Martí de Provençals començà a formar-se durant el segle XII a l'entorn de l'església de Sant Martí Vell, fundada a principi del segle XI -encara que la construcció actual data del segle XV- com a depenent o sufragània de Santa Maria del Mar, a la vora de la via romana que conduïa al Vallès i d'una altra que, per la Marina, anava al Maresme.

És al llarg dels segles XIV al XVII que va consolidant-se el seu caràcter fonamentalment agrícola amb ocupacions permanents o esporàdiques per part de pescadors, caçadors i ramaders, situació que es tradueix en una morfologia urbana desagregada, reflectida en els vestigis que s'ha quedat: edificacions senzilles que corresponen a cases pairals, de les quals Can Cadena i Can Planas disten uns 100 metres de l'església a l'est i l'oest respectivament, mentre Ca l'Arnó es localitza al sud a una distància similar, on encara resten petits horts en els espais no construïts.

Municipi independent de Barcelona a partir del Decret de Nova Planta, Sant Martí de Provençals es convertí durant els cent anys següents en el territori més industrialitzat de la zona d'influència de Barcelona, procés que provocà el naixement de tres barris diferenciats (Clot, Poblenou i la Sagrera) i la definitiva descontextualització de l'antic nucli rural, actualment ofegat enmig dels grans blocs d'habitatges construïts durant els anys cinquanta i seixanta.

Si quieres hacer alguna rectificación sobre esta actividad...

HÁZNOSLA LLEGAR