Parque de Monterols

Para evitar la propagación de la COVID-19, queda prohibido temporalmente acceder a los parques y utilizar los juegos infantiles entre las 20.00 y las 7.00 h.

Volver

  • None
  • None
  • None
  • None
  • None

Del 6 al 27 d’abril es duran a terme obres de millora de pavimentació i arranjament al parc de Monterols i es tancarà l’accés pel carrer de Montecassino. L’accés del passatge Hercegovina i els dos accessos de les escales Gualbes es mantenen oberts.Per evitar la propagació de la covid-19, queda prohibit accedir als parcs i jocs infantils a partir de les 20 h

El parc de Monterols és un espai verd recollit situat en un pendent que s'enfila fins als 121 m. El fort desnivell determina el seu traçat, li confereix una gran personalitat i ha permès crear racons envoltats d'una vegetació molt frondosa.

Diferentes caminos de sablón conducen hasta la cima de la colina, desde donde se puede contemplar una vista muy bonita de Barcelona. El itinerario es circular y a menudo comunica las diferentes zonas del parque. A ambos lados, grandes árboles e importantes masas arbustivas hacen posible que este espacio verde quede completamente aislado de los edificios. Tanto, que lo primero que oímos al entrar es el canto de los pájaros, con la sensación de estar lejos de la ciudad.
Las terrazas son frecuentes y convierten en plano un terreno que no lo es. Por todas partes hay espacios de descanso, con bancos para sentarse y buena sombra. Los hay que tienen un encanto especial, como el que está presidido por un alcornoque con la copa extendida sobre los bancos. Es un lugar resguardado, para estar tranquilo.

Historia

El turó de Monterols, també anomenat turó d’en Gil a principis del segle passat, fent referència a un antic propietari, és un dels espais que Nicolau M. Rubió i Tudurí −durant molts anys, responsable dels parcs i jardins de Barcelona− va incloure en el sistema d’àrees verdes que va dissenyar per a la ciutat cap al 1926. Aquest turó formava part d’una antiga finca privada amb jardí i bosc, que no es va arribar a edificar en la seva part més alta i escarpada i que, en la dècada de 1940, va ser adquirit per l’Ajuntament de Barcelona, que el va destinar a parc públic. El parc de Monterols es va inaugurar el 8 de juliol de 1947 i l’autor del projecte de remodelació va ser l’arquitecte i director de Parcs i Jardins, Lluís Riudor i Carol.

Biodiversidad

Al parc del turó de Monterols hi ha arbres de grans dimensions, entre els quals destaquen els roures, els xiprers, les alzines −una de les quals va ser plantada a principis del segle XX i forma part del Catàleg d’Arbres d’Interès Local de Barcelona− i uns pins altíssims. Compartint espai, enormes garrofers, oliveres d’una mida més que considerable i uns quants ametllers són el vestigi del passat agrícola de Sant Gervasi. També són molt abundants els arbustos, que a la primavera floreixen amb una clara preferència pel color blanc.
La petita fondalada que resta del que va ser una pedrera ha estat enjardinada amb vegetació autòctona. La seva fesomia és feréstega i un pèl salvatge. És, sense cap dubte, el racó més espontani del parc. Aquí, als peus de dues palmeres washingtònies molt altes i esveltes, hi creixen abundosament els margallons −que són les palmeres pròpies del nostre país− i un grapat de plantes aromàtiques: romaní, farigola, espígol i sàlvia. També hi ha arbustos tan mediterranis com el llentiscle, l’arboç, la ginesta i l’avellaner.

Arte y arquitectura

A la zona de descans que trobem a la dreta de l’entrada pel carrer de Gualbes, hi destaca una font de pedra decorada amb un relleu d’amorets que sostenen garlandes de flors i fruites, de la qual no es coneix l’autor. Probablement és una peça sortida del taller d’un picapedrer que devia copiar el dibuix de les figures.

Traductor de google :
Dirección:
C Muntaner, 450
Distrito:
Sarrià-Sant Gervasi
Barrio:
Sant Gervasi - Galvany
Ciudad:
Barcelona
Titularitat:
Centro público

Horarios

Dirección
C Muntaner, 450

Teléfono

Tel.:
010

Comparte este contenido