Tothom ha de poder tenir èxit en el seu aprenentatge!
Segona jornada sobre inclusió en activitats educatives en el marc del programa Escolab.

La diversitat d’estudiants que podem trobar en una aula suposa un repte educatiu, però també una oportunitat per enriquir l’experiència d’aprenentatge de totes les persones. El passat dimarts 25 de febrer va tenir lloc la segona edició de la jornada d’Escolab dedicada a “La inclusió en les activitats educatives als centres de recerca”, focalitzada en el potencial que té l’aplicació del Disseny Universal per a l’Aprenentatge (DUA) en la pràctica educativa.
L’acte, que va tenir lloc a l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE), va comptar amb la participació d’una trentena de persones, entre les quals investigadors i investigadores, docents i professionals de l’educació inclusiva i de la comunicació científica implicades en el disseny i organització d’activitats educatives STEAM.
Posar en valor la multiculturalitat, fer que l’alumnat reflexioni sobre l’aprenentatge assolit i l’ús de la tecnologia per afavorir l’accés i l’autonomia de totes les persones són algunes de les recomanacions que Prudens Martínez, mentora DUA i cap de departament d’orientació a l’INS Antoni Cumella de Granollers, va compartir amb les persones assistents a la jornada. Des de la seva expertesa i experiència com a orientadora en DUA, va explicar com la mirada inclusiva ha anat evolucionant en els darrers anys, estant cada cop més present en els entorns d’aprenentatge. Alhora, va fer un repàs de la recerca realitzada en aquest camp, de la qual se’n deriven les directrius DUA, que tenen com a objectiu garantir que tot l’alumnat pugui accedir i participar en oportunitats d’aprenentatge significatives i desafiants.
A continuació, Mònica Català i Cristina Cegarra, dinamitzadores d’Educació Inclusiva (DEI) del Consorci d’Educació de Barcelona (CEB), van presentar dos casos d’estudi d’activitats d’Escolab: TreeScape (IBE, CSIC-UPF) i De l’excavació Arqueològica al Laboratori (Laboratori d’Arqueologia de la UPF). L’anàlisi va explorar punts forts, barreres d’aprenentatge i participació, i va proposar accions transformadores per tal d’afavorir la inclusió. També van compartir diverses recomanacions amb el públic assistent derivades de l’anàlisi feta, que incloïen la importància de conèixer el perfil de l’estudiant que participa en les activitats, dissenyar propostes flexibles i assegurar el rol autònom de l’aprenent oferint bastides i acompanyant-lo en el seu procés d’aprenentatge.
Com a colofó de la jornada, les persones participants en la jornada van poder reflexionar de forma pràctica sobre l’aplicació de les directrius DUA en les seves propostes educatives durant la sessió final de treball en grup. Ho van fer compartint la seva experiència i casuística particular dels seus centres i les activitats que organitzen, en petits grups i sota el guiatge de les tres ponents expertes. Sens dubte, va ser una jornada inspiradora que contribuirà a fer que les activitats d’Escolab siguin més inclusives, permetent que cada estudiant, amb la seva diversitat, esdevingui protagonista del seu propi aprenentatge. Com va reivindicar Prudens Martínez al final de la seva ponència: Tothom es mereix l’oportunitat de créixer i tenir èxit en el seu aprenentatge!
Més informació
Identifica't
Centre educatiu
Encara no ets usuari?
Centre de recerca
Ets un usuari d’un centre de recerca ja registrat?
Iniciar sessióVols donar d'alta el teu centre de recerca?
Completa el formulari