dimecres, 23 gener, 2019 - 19:00

El riu Besòs forma part de Barcelona, i és un important ecosistema integrat en la vida de la ciutat. El col·lectiu Duae, fundat per les artistes Silvia Campidelli i Luna Coppola, residents a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, ha estudiat el riu i els seus aspectes biològics, naturals i urbans al llarg dels últims dos anys. Durant els anys setanta i vuitanta, el Besòs va ser un dels rius més contaminats d’Europa arran de la intensa industrialització de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Posteriorment ha estat objecte de projectes de millora i de diverses iniciatives de planificació urbanística, però encara cal experimentar-lo perquè esdevingui un element conegut de l’ecosistema urbà al qual pertany.

Les investigacions dutes a terme per aquestes artistes, en col·laboració amb diverses institucions (principalment, la UAB i la UPC), han estat obertes a descobriments i oportunitats. Al Besòs es va descobrir un important bacteri que contribueix a eliminar els seus elements tòxics. Una troballa que converteix el riu en el noble portador d’una possible solució per a altres cursos d’aigua contaminats. S’ha dut a terme una intensa activitat investigadora i diversos estudis col·lectius, juntament amb el treball de camp i els actes participatius organitzats per Duae, per tal de potenciar el coneixement dels recursos que ofereix el riu i fer-ne més conscients els ciutadans.

L’art té un valor social i és considerat una eina política per despertar consciències i provocar canvis. Els humans tenen un gran impacte en el seu entorn, i poden arribar a afectar o destruir un ecosistema natural. Convidem els ciutadans de Barcelona a descobrir un riu que els és tan proper i a escoltar les seves aigües i el seu missatge per entendre com és d’important la gran responsabilitat que tenim, com a humans, de fer el nostre entorn un espai hospitalari, sostenible, harmònic i integrat.

L’exposició té lloc a l’Espai Zero. Com a activitats paral·leles hi haurà dos tallers.

Inauguració: dimecres 23 de gener a les 19 hores.

Dates: del 24 de gener al 3 de març.