Les estructures tèxtils d'Adriana Civit dialoguen amb l'entorn de La Farinera del Clot

06/06/2023 - 10:40 h

L'artista, resident a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, presenta l'exposició 'Estrats', dins el cicle "Nosaltres, interpretats per les flors".

Dijous 8 de juny s’inaugurarà al Centre Cultural La Farinera del Clot la mostra La transformació, una exposició del cicle “Nosaltres, interpretats per les flors“, amb peces d’Adriana Civit, artista resident a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, i de Katerina Ashche, i comissariada per Alexia Medici. Forma part del “Temporals“, programa itinerant de projectes d’art contemporani als barris de Barcelona de la Direcció de Cultura i Educació als Barris de l’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona).

En les obres que presenta Civit, amb el títol Estrats, el blat s’usa com a vehicle per a explorar diferents capes de transformació, des de la llavor fins al paisatge urbà. La manipulació de cordes en les escultures crea la seva pròpia transformació, amb un treball manual que reflecteix la consciència de l’entorn. Una de les peces està creada amb la col·laboració de veïnes del Clot, a partir d’un taller que va tenir lloc al mateix Centre Cultural.

L’exposició és un site-specific: les columnes externes de La Farinera es converteixen en testimonis muts de la transformació i deslocalització del lloc. L’artista descontextualitza l’ús de cordes en un element simbòlic i conceptual. La tensió de les cordes representa els oposats de la transformació, com la matèria i el no tangible, el paisatge i la seva interpretació, la naturalesa i la cultura. Aquestes tensions creen capes que es registren en el col·lectiu com a estrats.

Adriana Civit utilitza cordes de cànem, cotó, ràfia i sacs de farina reciclats, tenyides, tortes, nuades i assemblades acuradament per a crear estructures tèxtils que dialoguen amb l’entorn. Civit és Tècnica superior en Art i Disseny Tèxtil de l’Escola Massana, Centre d’Art i Disseny, dissenyadora tèxtil a Punt de Creta (marca pròpia) i Duetto, estudio tèxtil. En paral·lel, coordina l’Escola Metàfora, Centre d’estudis d’art i d’artteràpia. Explica que la residència a la Fabra i Coats li ofereix “l’oportunitat de traslladar la meva relació artesanal amb el tèxtil cap a una mirada més artística”.

Per la seva part, Ashche mostra Qui és la neta?, en què convida a reflexionar sobre tres dones relacionades amb la història de La Farinera. Amb objectes i històries heretades, posa damunt la taula la subjectivitat de la memòria: què es recorda, què val la pena recordar i qui s’oblida.

L’exposició a La Farinera del Clot es podrà visitar fins al 21 de juliol. Més informació, en aquest enllaç.

..

Subscriu-te al nostre butlletí

Assabenta’t de les activitats destacades de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació de Barcelona. Residències artístiques, festivals, concerts, activitats educatives i moltes altres activitats.

Subscriu-te!