Del 3 al 7 de novembre, Fabra i Coats: Fàbrica de Creació serà l'escenari principal de la primera edició del 42, festival de gèneres fantàstics de Barcelona, comissariat per Ricard Ruiz Garzón.

El 42 apareix en un context de gran efervescència de les narratives no realistes, i ho fa amb la voluntat de ser referent a Catalunya, sense cap esdeveniment d’aquestes característiques. També vol ser una data assenyalada en àmbit estatal, ja que actualment només el Festival Celsius 232 d’Avilés se li podria equiparar, tot i que, a la seva estela, en els darrers temps han sorgit iniciatives com el Gólem Fest de València o l’Ansible Fest de Bilbao.

A gairebé cinc mesos per a l'inici del nou festival, prop d'un centenar d'autores i autors d'arreu del món ja han confirmat la seva presència, una bona mostra de l'expectació i acollida inicial amb què compta. A banda de la Fabra, diverses biblioteques i llibreries de la ciutat seran també seu d'algunes de les activitats previstes.

El programa del primer 42 està construït a l’entorn d’uns quants signes d'identitat. En primer lloc, l’atenció als gèneres fantàstics o no realistes amb una vocació integradora i anhel divulgatiu i prescriptiu, amb sensibilitat especial cap a les inquietuds de lectors i lectores joves, a autors i autores joves i a les de les noves sexualitats que el gènere sempre ha explorat. També es propiciarà el diàleg, des d’una base literària, amb narratives adjacents com jocs i videojocs, cinema, sèries, còmic, il·lustració, narracions orals... Un altre signe d’identitat serà la voluntat, alhora, de ser una finestra als nous tractaments del gènere i de recuperar i difondre un patrimoni que es considera invisibilizat o lleugerament menystingut de forma injusta. Per últim, però no necessàriament menys important, el 42 irromp amb el desig de connectar no només amb els ja aficionats sinó també amb tots els lectors curiosos.

Tot plegat es concretarà amb estratègies i propostes diverses que inclouen uns premis que posin en valor el bo i millor del conreu del gènere i unes activitats -com per exemple mostres interactives, narradors orals o entrevistes en profunditat- que vagin més enllà de les habituals presentacions i signatures.

Sobre el motiu del nom escollit, cal fer notar que 42 és el número per excel·lència de la ciència-ficció, i per extensió de tots els gèneres fantàstics. El seu origen el trobem a la sorprenent resposta a la pregunta “Quin és el sentit de la vida, l’univers i tot plegat?” que dona l’ordinador Pensament Profund, després de meditar-hi 7’5 milions d’anys, a la novel·la de Douglas Adams Guia galàctica per a autoestopistes.