La pel·lícula Black is Beltza és un projecte de Fermín Muguruza amb una potent banda sonora que va treballar durant una residència a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació. Tot i que la cinta es va estrenar a les sales de cinema el 2018, ara torna a ser actualitat, ja que acaba d’augmentar la seva difusió a nivell internacional: la pel·lícula ha estat incorporada al catàleg de Netflix, en el que suposa la seva estrena digital internacional.

Ara fa quatre anys, la primavera de 2017, Muguruza, emblema de la música basca des dels temps de Kortatu als anys vuitanta, es va instal.lar al Buc 3 de la Fàbrica de Creació per a gestar la banda sonora de la pel·lícula, fent equip amb d’altres artistes. Sobretot Raül Fernández Refree com a arreglista, productor i coautor, però també amb noms com Iseo, The Sey Sisters, Maika Makovski o Joan Garriga, entre molts d’altres. Així va donar forma a la vessant musical d’un projecte que ha acabat essent altament col·laboratiu i transmèdia.

Black is Beltza, una història que viatja per diversos indrets del món i parla de discriminació i dels moments més militants de lluita contra les injustícies dels anys seixanta, va ser primer un còmic però no va tardar en traspassar els límits del format: després va prendre la forma d’exposicions, laboratoris sonors, conferències, actuacions, tallers, intervencions artístiques i, finalment, una pel·lícula d'animació amb l’ambiciosa banda sonora que la Fabra va ajudar a propulsar.

El film es va estrenar a la 66a edició de Zinemaldia, el Festival Internacional de Cinema de Sant Sebastià, i ha recollit guardons i reconeixements internacionals. Una segona part, anomenada Black is Beltza 2: Ainhoa i ambientada vint anys després, es troba en fase de producció.