La plataforma artística Kònic, resident a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, inaugura el proper 18 de març a Arts Santa Mònica una exposició col·lectiva, que s’emmarca en l’edició d’enguany d’ECOSS. La mostra es podrà veure durant dos mesos, fins al 18 de maig.

També formulada com Ecosistemes de l’inesperat, ECOSS s’autodefineix com “un mini-festival d’esdeveniments singulars de cultura i gènere”. Un d’aquests esdeveniments és la proposta que acull l’Arts Santa Mònica durant aquesta primavera i que exhibeix les instal·lacions artístiques intermèdia de cinc creadores internacionals: Paula Bruna, Anna Rierola i Rosa Sánchez/Col·lectiu Kònic, que operen des de Catalunya; María Castellanos/Col·lectiu uh513, que ho fa des d’Astúries; i Nathalie Gebert, des d’Alemanya.

Interaccions inesperades entre natura i tecnologia
Què entenem per natura? Quina part de simulació hi ha en la nostra imatge de natura? Aquestes són algunes de les línies de reflexió de les que parteixen aquestes instal·lacions. Així, Paula Bruna ens fa veure amb Pareidolia el paisatge desplegant-se en secció vertical i, amb Ofrena, presenta una instal·lació exterior a partir d’un material comestible per a aus.

L’artista Anna Rierola ens mostra, mitjançant un dispositiu de vídeo, els mecanismes d’autoregulació de cèl·lules. La interacció entre plantes i objectes prostètics és el denominador comú de les altres peces: Rosa Sánchez, de Kònic, ha disposat un terrari interactiu per via telemàtica; María Castellanos, una instal·lació amb vídeo projectat anomenada Beyond Human Perception (veure imatge) que s’aproxima a la transcripció del llenguatge dels vegetals; i Nathalie Gebert, un estructura híbrida amb sistemes mecanitzats destinats a les cures de les plantes que conté.

Aquesta és la quarta edició d’ECOSS, un espai liderat per dones que proposa un programa modular que, després d’aquesta exposició i prenent noves formes, s’anirà desplegant a l’estiu i a la tardor.