Del 25 al 27 de juny L’Altre Festival, trobada internacional d’arts escèniques i salut mental, ocuparà el recinte de Fabra i Coats, amb la Fàbrica de Creació com a seu d’un grapat d’activitats i espectacles.

Enguany es torna a una edició convencional després d’un 2020 en què es va optar per un format especial, amb un autobús vermell que es va posar en marxa per anar a trobar persones confinades i oferir-los teatre, circ, dansa, música i companyia. L’Altre Festival és el primer festival d’arts escèniques i salut mental amb espectacles que donen visibilitat a aquelles propostes artístiques creades i/o protagonitzades per persones amb o sense trastorn mental i a aquelles obres que reflexionen sobre la salut mental.

L’Altre Festival té tres línies de programació diferenciades: companyies aficionades, companyies professionals i produccions pròpies on hi col·laboren artistes professionals i no-professionals. Enguany Pep Callau, un mobilitzador de masses i cors, oficiarà d’amfitrió. Manacor, Múrcia, Londres, Bogotà, Mataró, Sant Feliu de Llobregat, Barcelona, Madrid, Puerto Rico són alguns dels racons del planeta que se sumen a aquesta setena edició del festival.

Entre els espectacles a destacar podríem citar One Woman, producció del Festival UnLimited que ens permetrà endinsar-nos en la ment d’una dona amb depressió severa i trastorn de personalitat. Serà els dies 26 i 27 al vestíbul de la Fàbrica en passis cada 25 minuts. El dissabte 26 al vespre destaca l’anomenada NIT DE DANSA, amb les companyies Nishelma, DU-ENTRO, La Taimada, Dansant Sense Etiquetes o La Basal, entre d’altres. Més punts àlgids de la programació són el projecte de recerca personal i social de Bárbara Bañuelos anomenat Mi padre no era un escritor famoso ruso (a la imatge), on reflexiona sobre el cos i el patiment mental, i sobre com la societat estigmatitza les altres realitats. La cloenda estarà a càrrec del malià Trio Da Kali, un taller obert de percussió, escalfament per a l’espectacle que presenten dies més tard al Festival Grec, que compta amb l’impuls de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i pel qual us podeu inscriure al següent enllaç.

Els orígens de l’esdeveniment cal trobar-los a l’any 2000, quan un grup de persones vinculades al Centre de Dia Pi i Molist de l’Hospital de Sant Pau de Barcelona va fundar La Trifulga dels Fútils, una companyia estable de teatre formada per persones amb trastorn mental, col·laboradors procedents de l‘àmbit sociosanitari i actors de teatre professionals. A partir d’aquesta experiència, i amb la idea de crear vincles amb altres companyies i eixamplar comunitat, la de la ciutadania en general, l’any 2015 van crear L’Altre Festival. D’ençà, la iniciativa es tira endavant amb el convenciment que les arts i la cultura necessiten nous interlocutors, noves narratives. L’Altre Festival dóna la veu als i a les Altres persones per trencar els prejudicis relacionats amb l’àmbit de la salut mental.

Consulta tota la programació al programa d’activitats.