La cooperativa cultural resident L’Afluent s’encarregarà els propers quatre anys de la direcció artística del Festival BAM, espai emblemàtic dins la programació musical de les festes de la Mercè. L’Afluent, coproductora també del cicle Els Concerts de la Fabra, ha resultat vencedora del concurs públic convocat per l’Institut de Cultura de Barcelona (ICUB).

En la presentació de la proposta guanyadora, Daniel Granados, delegat de Drets Culturals de l’Ajuntament, ha considerat important el fet que es tracti d’una cooperativa qui assumeixi aquestes funcions, “un format que per defecte incorpora veus diverses, un tema en absolut menor quan decidim apostar per una nova programació que incorpori diferents perspectives”. En aquest sentit ha destacat que, gràcies a L’Afluent, el BAM tindrà per primera vegada en la direcció artística veus i punts de vista de dones.

L’Afluent és un col·lectiu amb membres que posseeixen una trajectòria força dilatada, sempre vinculada amb la ciutat des de la perspectiva social i cultural. A banda de la programació musical de la Fabra i Coats, han estan implicats en el BAM Cultura Viva, tiren endavant projectes privats com la programació de la sala VOL i en el currículum de bona part dels seus integrants figura la gestió i programació durant anys de l’Heliogàbal, espai emblemàtic del barri de Gràcia.

Entre les consideracions a l’entorn del projecte que els seus membres han expressat durant la presentació, Sergi Egea ha destacat que els “engresca treballar una direcció artística des de la forma d’un col·lectiu” i Ikram Bouloum ha explicat que “L’Afluent mantindrà un mapa actualitzat i viu de la ciutat, que permeti incorporar els diferents discursos a la programació”, perquè hi ha plena consciència de l’existència de realitats culturals diverses..