La tercera fase de la reforma encetada el 2010 i que suposarà finalitzar la rehabilitació de la Nau Central del conjunt industrial de Fabra i Coats s’ha presentat en roda de premsa a la primera planta de la Fàbrica de Creació. La reordenació dels espais que la conformen permetrà completar la Fàbrica de Creació i el Centre d’Art Contemporani.

La Nau Central, també anomenada L’Edifici L, actualment es troba rehabilitada en un 70%. Resta per adequar l’Ala Nord, la junta entre aquesta i la Sala de Calderes, l’escala exterior adossada a la façana de ponent de l’Ala Nord, la Torre 1 de la façana sud i la Zona Oest. 

La Fàbrica de Creació mantindrà la seva ubicació central, conservant els grans espais diàfans que li permeten acollir un ampli programa d’activitats públiques d’àmbit artístic i contemporani. Tanmateix, les noves intervencions faran que es beneficiï de la introducció de volums en forma de caixa que facilitaran la definició i distribució dels espais, així com la incorporació de serveis necessaris. Degut a que la nova seu de l’Escola Municipal de Música se situarà on ara hi ha els espais expositius del Centre d’Art Contemporani, aquest es traslladarà a la planta baixa, primera, segona i tercera de la Zona Oest.

El termini de realització de les obres es preveu que no superi els dos anys amb un inici previst al llarg de la propera tardor. Així, es contempla que estigui enllestit per encetar el curs 2023-2024. El pressupost d’aquesta fase de rehabilitació ascendeix a un total de 12,9M d’euros. La Diputació de Barcelona n’aporta 10,2M a través de l’acord de col·laboració per finançar infraestructures i equipaments públics de la ciutat.  

El projecte i obra de la Fàbrica de Creació duu la signatura dels arquitectes Francesc Bacardit i Manuel Ruisánchez i va rebre el Premi Ciutat de Barcelona d’Arquitectura i Urbanisme l’any 2012.