Una de les projeccions que aquest mes de juny s'han pogut veure a La Cinètika, en el marc del 5è aniversari de Proyecciones Grieta, ha estat el film experimental Yphsis, que l'artista multidisciplinari Chuso Ordi ha estat preparant com a resident a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

La pel·lícula, en 16 mm, no té un guió convencional. "He volgut fer un paral.lelisme entre l’acció de pintar un quadre o dibuixar, amb la realització d’una pel·licula d’animació, on penso que hi ha d’haver l’element sorpresa i l’accident en l’execució", explica Ordi. I afegeix: "Cada seqüència em porta a planificar la següent. En aquest sentit, he volgut que el temps de durada total de la pel·lícula, uns 20 minuts, no fos un impediment i allunyar-me de les imposicions de durada que fan les noves xarxes online, on la imatge ha de tenir el 'valor' de la inmediatesa". La realització del film va estretament lligat amb el funcionament del seu projector Hell & Bowell, que va a una velocitat molt més lenta de l’habitual; això li ha permès remarcar el parpadeig o flickering, evocant a un tipus de cinema molt primitiu i analògic.

Yphsis —el títol prové de la paraula grega Physis, canviant l'ordre de les lletres— esta feta amb dibuixos en moviment, incidint, modificant i manipulant fotograma a fotograma una pel·lícula de poliester transparent: un treball cinematogràfic analògic sense càmera. Ordi ha aprofundit en el “cinema imprès”: és un procés de seqüenciació de fotogrames que imprimeix sobre adhesiu i que posteriorment retalla i enganxa manualment sobre la pel·lícula transparent. Un cop està enganxat, l'autor manipula el material amb diverses tècniques.

La projecció que es va passar a La Cinètika era sonoritzada, amb música composta pel mateix artista. En el decurs de la seva residència a la Fabra i Coats, explica, va estar treballant també amb experiències artístiques paral·leles al seu projecte principal, "amb voluntat de ramificar la narració del projecte, que he anat penjant a les xarxes de manera regular". Entre els seus objectius hi ha fer una exposició en què es mostri la pel·lícula junt amb tot el procés de treball: els dibuixos, les accions videogràfiques i les "reflexions sobre la disfuncionalitat d’aquesta natura humana que hem construit i que es presenta com extranya i distòpica".

Chuso Ordi ve del món de les arts visuals, especialment del dibuix, i ha col·laborat en diversos curtmetratges i produccions videogràfiques. A Yphsis ha volgut portar el dibuix animat al món de la textura cinematogràfica i fer-lo dialogar amb el llenguatge del Setè Art.

, ,