Del 17 al 21 de febrer, i després de vuit edicions, el festival SÂLMON< inicia un nou cicle de curadoria compartida que s'estén durant dos anys i que inclou l’edició de 2021, una continuïtat en la programació de l’any i l’edició 2022. Segueix comptant amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura de Barcelona) i amb l’estreta col·laboració de Fabra I Coats: Fàbrica de Creació i el Mercat de les Flors. 

Durant els cinc dies de febrer, el festival compartirà amb el públic una programació d’arts vives ubicada en un espai-plató al Mercat de les Flors, però la programació començarà tres setmanes abans a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació, amb un laboratori d'experimentació al voltant del format televisiu. Amb les arts vives com a motor. El festival col·labora amb Telenoika per a la realització audiovisual del que succeeixi a l’espai-plató  i s’expandeix per diferents pantalles de la ciutat.

En un nou model de diàleg compartit amb els centres de creació impulsors, el festival incorpora les artistes Sofia Asencio, Bea Fernández, Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez com a curadores, a més de Dianelis Diéguez, gestora cultural, en la coordinació artística i organitzativa.

Nova etapa: nova estructura organitzativa i de curadoria

Per primera vegada i de manera compartida, el festival SÂLMON< està impulsat per quatre centres de creació d’arts vives de Barcelona: Antic Teatre, La Caldera, el Graner i La Poderosa acaren de manera conjunta la novena edició, en un moment crític per a la cultura. El model d’organització, horitzontal i col·lectiu, sorgeix de la voluntat de contribuir, d'una banda, a l’estabilitat d’un sector fràgil com el de les arts vives i, de l'altra, a lluitar contra la precarització agreujada per la crisi actual.

Així mateix, i també per primera vegada, els centres de creació impulsors del SÂLMON< 21 han decidit pensar el festival de manera conjunta amb un grup de curadores que s'encarregaran de la programació i la conceptualització tant de les edicions de 2021 i 2022, com de la programació sostinguda durant tot aquest any. Les curadores són Sofia Asencio, Bea Fernández, Ariadna Rodríguez i Iñaki Álvarez. S’incorpora també al Festival un rol de mediació artística i organitzativa, que assumeix Dianelis Diéguez, gestora cultural. El festival també canvia de web i passa a allotjar-se a festivalsalmon.com.

Edició 2021, del 17 al 21 de febrer: arts vives i experimentació amb el format televisiu

L’edició 2021 començarà l’1 de febrer amb un laboratori de tres setmanes en què cinc artistes experimentaran conjuntament al voltant del format televisiu a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.

El laboratori, tret de sortida de l’edició de 2021, culminarà amb quatre dies de programació en un espai obert a la Sala MAC del Mercat de les Flors concebut com a plató, dissenyat ex professo, i amb públic en directe. Acollirà propostes de diferents codis i durades, sempre amb la idea del directe com a propi de les arts vives i dialogant amb el format magazine televisiu.

Així, es generarà un programa amb diferents seccions que no pretén reproduir dinàmiques de la televisió convencional, sinó entendre aquest espai com una possibilitat per trencar jerarquies entre formats, gèneres, disciplines, alta i baixa cultura o ficció i documental.

La programació dialogarà amb peces escèniques que es podran veure a la Sala Pina Bausch del Mercat de les Flors. Sense perdre de vista les arts vives com a puntal del directe, l’experimentació amb el format televisiu propicia que el festival s’expandeixi per diferents pantalles i formats audiovisuals de la ciutat. Telenoika, comunitat audiovisual que aglutina artistes interessats en l'experimentació, serà l'encarregada de la realització. L’estudi Soon in Tokyo, assumirà la imatge d’aquesta nova etapa del festival.