L’artista holandesa Rosa Menkman va realitzar a inicis de l’any passat estades a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i al CERN (Organització Europea per a la Recerca Nuclear) com a guanyadora de la primera edició del Premi Collide International Barcelona. Ara exhibeix a Cosmocaixa, dins una exposició de la Biennal Ciutat i Ciència, Whiteout, una obra que en part és fruit del seu pas per la Fàbrica.

Les arts al CERN: quan les arts i la física de partícules col·lisionen és una mostra que del 8 al 13 de juny acull algunes de les obres artístiques desenvolupades al llarg dels últims anys en el marc del programa oficial d’art d’aquesta organització científica amb seu als afores de Ginebra. L’exposició demostra que la física de partícules i les arts es revelen unides en la recerca del coneixement humà i, a banda de l’obra de Menkman, inclou treballs d’Alan Bogana, Pierre Pauze i June Balthazard, i del col·lectiu anomenat Semiconductor, format per Ruth Jarman i Joe Gerhardt.

Whiteout pren la forma d’un assaig audiovisual i s’inspira en l’experiència de Menkman durant el Premi Collide, en un ascens a la muntanya alemanya Brocken i en un viatge a bord d'un vaixell de l'exèrcit xilè cap a l'Antàrtida. Aquest treball es va estrenar a la seva exposició Shadow Knowledge a la SJSU Art Galleries d’Estats Units el març de 2020 i ara es pot veure a casa nostra. A Whiteout, Menkman explica la història d’una esgotadora excursió a la muntanya durant una tempesta de neu. Mentre puja a la muntanya, experimenta no només la pèrdua de les seves sensacions físiques; conduint a la incapacitat de veure, escoltar o orientar-se, però també la saturació excessiva del propi entorn. I, tot i avançar constantment, les dimensions espacials que al principi semblaven esborrades, comencen a oferir-se de maneres noves.

La mostra Les arts al CERN: quan les arts i la física de partícules col·lisionen ha estat comissariada per Mónica Bello, Pau Alsina i Irma Vilà. Consulta la seva fitxa al web de la Biennal.