El 42, el 1r Festival de Gèneres Fantàstics de Barcelona, ha fet pública la seva programació completa. Fabra i Coats: Fàbrica de Creació serà la seva seu principal del 3 al 7 de novembre.

El 42 apareix en un context de gran efervescència d’aquestes narratives i ho fa amb la voluntat de ser referent a Catalunya, sense cap cita d’aquestes característiques. També vol ser una data assenyalada en àmbit estatal, ja que actualment només el Festival Celsius 232 d’Avilés se li podria equiparar, tot i que, a la seva estela, en els darrers temps han sorgit iniciatives com el Gólem Fest de València o l’Ansible Fest de Bilbao. El 42 neix amb l’objectiu de reivindicar no un gènere, com poden ser la ciència-ficció o la fantasia, sinó tots els que comparteixen codis de les narratives no realistes o no mimètiques

Presència de noms internacionals
L’escriptor i professor Ricard Ruiz Garzón és el comissari d’un esdeveniment que convocarà personalitats de les narratives fantàstiques i de ciència-ficció tant d'aquí com d’arreu del món. Alexandra Bracken, Elia Barceló, Susanna Clarke, Care Santos, Nicholas Eames, Rosa Montero, Marc Pastor, Francesco Nepitello, Margarida Aritzeta, Stuart Turton, Pol Guasch, Cristina Fernández Cubas, Maite Carranza, Albert Monteys, Carmen Maria Machado, Elisabetta Gnone, Giovanna Rivero, Anna Starobinets, Richard Morgan o Wojciech Orliński són només alguns dels noms que hi seran presents.  

Al 42 hi tenen cabuda moltes aproximacions, subgèneres i eixos temàtics. Alguns dels més presents a aquesta primera edició seran la mitologia, els robots, el posthumanisme, el feminisme, el solarpunk, el fantàstic transgressor, la fantasia èpica, el terror, la narrativa juvenil, les narracions orals, l’humor, els jocs o els videojocs. També hi haurà lloc per una aproximació en clau més local ja que es tractarà la Barcelona del futur o l’impuls recent que estan agafant aquests gèneres també en llengua catalana, tant amb autors propis com en traduccions de clàssics com Adams, Dick, Le Guin, Matheson, King, Poe, Bradbury, Lovecraft, Vonnegut o Verne, entre d’altres.

Hi haurà més de 75 activitats com ara taules rodones, xerrades amb autors, exposicions o, per exemple, una “acció ludicocultural musicada” en homenatge a Victor Nubla, activista de l’experimentació, escriptor i músic català desaparegut mesos enrere.

La raó del nom del festival cal trobar-la a Guia galàctica per a autoestopistes (1979), obra cabdal de Douglas Adams: a la pregunta “Quin és el sentit de la vida, l’univers i tot?”, un ordinador potentíssim anomenat Pensament Profund, després de meditar-hi durant 7,5 milions d’anys, dona com a resposta el número 42.

Consulteu la programació completa a la web del festival.