El 14 i 15 d’octubre, ECOSS, Ecosistemes de l’Inesperat es materialitza en un programa d’arts en viu i cultura digital. Ho farà en un doble format, presencial i en línia, en el que Fabra i Coats: Fàbrica de Creació acollirà les activitats en viu.

Un projecte i una programació des de la perspectiva feminista

Durant dues jornades, diferents convidades presentaran i sotmetran a debat les seves peces artístiques, instal·lacions i investigacions. Sempre amb una perspectiva feminista que llença preguntes com “Què aporten les dones en la investigació, en els desenvolupaments tecnològics i en els nous conceptes que busquen reequilibrar la nostra relació mediambiental amb el planeta?”. Les temàtiques d’aquesta edició es concreten en dues línies, una per jornada. El dia 14 el protagonisme recaurà en Llenguatges teledistribuïts: cos-memòria, tecnologia i xarxes. L’endemà, el programa versarà sobre Temàtiques ambientals en la intersecció art - ciència – tecnologia.

El primer bloc s’inicia amb l’activitat en viu Cossos de Dades, un laboratori participatiu conduït per Núria Nia i Citlali Hernández. La seva finalitat és investigar i trobar les formes amb què ens relacionem amb totes aquelles dades i empremtes digitals que deixem de rastre en el territori digital. El mateix dia hi ha programada l’activació de DisT-Dance. Z, un projecte de dansa en xarxa, on la dansa és entesa com un retrobament des de la distància; la videoprojecció de Las Muchas, un espectacle Maria Antònia Oliver / Companyia de dansa mao on participen dones de diferents edats, comunitats i cossos; la presentació amb col·loqui, presencial i online, d’Allò que els nostres cossos recorden de la fàbrica de fils, projecte de llarg recorregut  que té per objectiu donar veu a les històries i memòries de les dones que van treballar a la Fabra i Coats; la tele-performance en directe Òrbita #1, de les esmentades Núria Nia i Citlali Hernández; i Tensegrity, un dispositiu performatiu que es realitza a través d’una connexió en directe entre Barcelona, Seattle (EUA) i Xalapa (Mèxic).

L’endemà, sota el concepte Temàtiques ambientals en la intersecció art - ciència – tecnologia hi tenen cabuda un grapat més de propostes. Per exemple, Sibina, una instal·lació participativa i performàtica de Laia Estruch, situada presencialment a Fabra i Coats, que vol provar els espais que la veu pot transitar i ocupar els entorns d’antigues cançons espirituals sobre l’aigua. O la instal·lació audiovisual Besòs: A Noble Ecosystem, de les residents a la Fàbrica de Creació Duae Collective, sobre el projecte homònim que persegueix que el riu Besòs es converteixi en un important element de connexió entre els ecosistemes fluvials, socials, econòmics i naturals i no una frontera. També se celebraran dues activitats a l’entorn del projecte Punctum, d’Ana María Gómez López i  es podrà gaudir de Waiting For Earthquakes x Seismic Garment, peça de dansa basada en la interacció del moviment entre la Terra i l’artista Moon Ribas.

Per ampliar la informació sobre la programació, consulteu la web oficial.

Tercer mòdul de l’edició d’enguany d’ECOSS

Aquest minifestival s’inscriu en la naturalesa modular de la que és la quarta edició del projecte ECOSS, amb variades diverses propostes i espais d’exhibició, que es van desplegant al llarg de l’any. Abans, el Mòdul Primavera va acollir l’exposició d’Art Intermèdia Vida i Art Inter espècies al Centre Arts Santa Mònica i el Mòdul d’Estiu es va materialitzar en la Convocatòria de projectes d’investigació i experimentació artística per al projecte RESET del Centre Arts Santa Mònica.

ECOSS està produït per Kòniclab, projecte associat en residència a Fabra i Coats: Fàbrica de Creació.