Residència artística 2021

‘Jo no habito en un territori ni en una llengua, hi soc per unes olors que em determinen’.

L'olor és un arquetip d'una experiència perquè sintetitza vivències, capta fenòmens físics, transmet idees i valors culturals per mitjà dels quals les societats ordenen i integren el món. És un model per representar el més característic del gènere humà, perquè és un principi de testimoniatge de la nostra relació amb l'ambient. Osmologies és una proposta artística i Omuses.barcelona una assessoria cultural; un projecte bicèfal que aposta pel sentit de l'olfacte, situant el nas al cor de l'estratègia de comunicació.
La proposta a la Fabra i Coats: Fàbrica de Creació pretén crear una plataforma física i digital per documentar storytellings olfactius, traçabilitats i memorabilitat etnoolfactiva a través de pràctiques eco-poètiques i eco-descriptives. Estic parlant també del Laboratori_Hub: Osmoteca de la Memòria de la MediterràniaL_H:OMM.
D'aquesta forma es podrà abordar el repte de pensar un món sense l'excepcionalitat de l'humà, obrint portes semàntiques amb els no-humans, les plantes i els objectes sentimentalitzats.
Com a part de la idea de Bioart & Society creo les pràctiques artístiques anomenades #Topoolorgrafies, lliurant així estudis de casos patrimonials i artístics per exposicions i esdeveniments, workshops de camp - smellsmaps -, laboratoris col·laboratius i recerques.

Meritxell Virgili forma part de la xarxa europea Odeuropa Networking https://odeuropa.eu/network/, agafant l’assessoria Omuses.barcelona tot el sentit.
Meritxell Virgili està formada com a antropòloga des d'una perspectiva artística, un background que la defineix des de fa vint anys.