Mediacions / processos

DE L’ESCOLA AL MERCAT: ESTRUCTURES NÒMADES SENSORIALS - LEMUR

Procés de treball dins del marc de Cohabitar entre- Del maig del 2016 al febrer del 2017

De l’escola al mercat és un projecte de reflexió compartida i construcció col·lectiva de l’entorn de la fàbrica de Fabra i Coats. Al llarg de 4 fases concebudes al voltant de la metàfora del nomadisme (migracions, exploracions, assentaments i cerimònia nòmada), el projecte explora la sensorialitat dels espais educatius i dels espais col·lectius de barri com a condició necessària per a la bona salut dels infants i dels adults que els acompanyen. Alhora, l’enfortiment de les relacions intergeneracionals entre les persones que habiten al barri fa que aquestes s’involucrin en la millora de la qualitat dels seus espais de vida quotidiana. Aquests valors s’assoleixen mitjançant dues estratègies: la participació activa dels agents implicats i el foment de la consciència corporal, especialment la sensorial, de l’espai.

Es plantegen dos escenaris d’actuació principals: l’Escola Can Fabra i el Mercat de Sant Andreu de Palomar, dos espais per excel·lència de cultura –en el significat etimològic de cultivar–, de socialització i de cohabitació intergeneracional; i dos espais de trànsit, i per tant, nòmades.

Les activitats amb els infants s’han dissenyat per despertar i augmentar la seva consciència corporal mitjançant el joc (maletes dels sentits; recorreguts sensorials) i alhora per fer un registre adult de les necessitats dels infants i les qualitats dels espais de joc (cartografies sensibles). El disseny es desenvolupa en 3 conceptes –del conflicte a la polisèmia; de la maleta al carretó; de la catifa al tangram– i articula, finalment, 3 tipus d’intervencions. Tot el material emprat (maletes, caixes de mà i nas; dispositius fixos i mòbils) queda a disposició de l’escola per continuar aplicant aquesta metodologia i adaptar-la a les necessitats canviants de la comunitat, gràcies al suport actiu d’una nova comissió mixta d’espais exteriors nascuda durant el procés del projecte.

Agraïments:
El projecte s’ha pogut fer gràcies a la generosa i entusiasta participació de moltes persones en les activitats organitzades tant a l’escola com al mercat. Les volem agrair, totes i cadascuna. A l’equip de Cohabitar Entre-, per l’oportunitat i l’acompanyament. A la comunitat sencera de l’Escola Can Fabra: l’equip directiu, les mestres, les voluntàries i els voluntaris, i les mares, els pares i els avis, per la seva calorosa acollida, el suport incondicional, els aprenentatges mutus i una implicació i compromís exemplars, que continuen. A Patricia Caruso i Martina Samaniego, per l’acompanyament i la mirada. A Montse Monturiol, directora del Mercat de Sant Andreu. A Eli Pons, presidenta dels paradistes, i a totes les persones treballadores del mercat i la galeria, per la seva confiança i complicitat. A Pablo P. Becerra, de LaFundició, indispensable el dia de la performance. A Xavier Gil, per captar-ho tot en viu. Als incansables i entregats joves arquitectes constructors Felipe Gómez, Javier de Higues, Iván López, Adrián Mateo, Olaf Puente i Andrea Xicota. I, finalment, a les nenes i els nens de l’Escola Can Fabra, que ens han ensenyat més que ningú altre i que són la veritable raó de tot plegat.

Relacionats: 
Programació