Mediacions / processos

GRUP DE TREBALL I RECERCA INTERDISCIPLINARI: DESBORDAMENTS BARCELONA

Altres històries de la cultura i la metròpoli

Espai seminari Desbordar la cultura

La ciutat de Barcelona està marcada per la història de la seva projecció cultural a través d'un conjunt de polítiques i relats oficials que han acabat per convertir-la en una ciutat marca o ciutat aparador. Aquesta història destaca grans esdeveniments i fites a la ciutat que es reconeixen en determinades icones o equipaments culturals. Paral·lelament a aquesta història, hi ha des de fa almenys un segle un conjunt de relats, de petites històries, grups, entitats, persones i iniciatives, que han teixit i construït una altra Barcelona des de pràctiques culturals alternatives, des dels barris i des del treball de base amb diversos territoris. Aquestes pràctiques culturals componen un teixit submergit d'intrahistòries i altres relats de la ciutat , que amb més o menys sort i visibilitat reten compte dels desbordaments de la cultura. Desbordaments, en tant que ens expliquen altres maneres de pensar les cultures a la ciutat, més enllà de la cultura oficial, de separacions entre alta i baixa cultura, i de la ciutat aparador. Aquestes altres històries connecten el passat amb el present, relaten altres maneres de produir, distribuir i intervenir cultura, des dels territoris, des dels teixits de base i des d'institucions o iniciatives que treballen cooperativament, que dialoguen amb sectors i ciutadania.

Un grup de recerca interdisciplinari desenvoluparà tallers, trobades i jornades obertes per establir una possible genealogia de múltiples veus dels desbordaments de la cultura a partir de tres capes i eixos que interaccionen entre si: el treball cooperativista i la gestió comunitària, l'educació popular i les arts comunitàries, i les pràctiques d'art independent i de context.

Durant totes les trobades es produiran fitxes i materials de treball que es mostraran en aquest espai amb la intenció de generar una constel·lació complexa i inacabada d'altres històries de la cultura des dels anys 30 del segle passat fins als nostres dies . L'objectiu final és recollir tot aquest treball en una publicació en forma de mapa, similar a alguns mapes que també vam mostrar en aquest espai.

Hi participen : Artibarri, Ateneu 9barris, La Ciutat Invisible i artistes visuals.

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Segueix la crònica de les activitats del grup dins el bloc

Programació