Procés // Allò que els nostres cossos recorden de la fàbrica de fils

1 octubre, 2020 a 30 novembre, 2021

Al llarg de tot un any, des de La Trama, el programa de cultura, educació i territori de Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani, a cura de Transductores, hem treballat amb un grup d’antigues treballadores de la Fabra i Coats quan aquesta era una fàbrica tèxtil, l’escola per adults CFA Pegaso i l’acompanyament del col·lectiu de dansa La Poderosa.

Ara fa un any, des del Centre d’Art vam iniciar un projecte de llarg recorregut per tal de donar veu a les històries i memòries de les dones que van treballar a l’antiga Fabra i Coats, amb la intenció de recollir tot allò que no s’explica en la seva història oficial. Per a dur-ho a terme hem impulsat una recerca compartida amb persones i entitats de Sant Andreu al voltant de records i documents del dia a dia a la fàbrica, com els moviments repetitius de debanar i apedaçar o el soroll de les màquines... i tantes altres coses que desconeixem de la vida fabril.   

A principis d’any l’Olga Valero, l’Ariadna Cañameras, l’Anna Guevara i la Roser Peramiquel, de l’escola per persones adultes CFA Pegaso, es van mostrar interessades en el tema, junt amb algunes de les seves alumnes: la Dolors Sans, l’Esperanza Navarro, la Marta Puig i la Teresa Altavella. Amb elles vam començar a juntar-nos al Centre d’Art i vam iniciar una recerca breu sobre familiars i veïnes que havien treballat a la fàbrica. Així va ser com vam contactar i convidar a algunes extreballadores: la Margarita Fàbregas, la Teresa Gispert i la Puri González que, al seu torn, també van contactar amb d’altres, com la Luisa de las Heras, la Maria Comas, la Maria Jesús González i la Mila Gutierrez. Darrerament, a través de l’associació Amics de la Fabra, s’hi han sumat més treballadores, com la Margarida Sardà i la Carmen Hernàndez. A més de l’Andrea Corachán, responsable de La Trama, des de la primavera trobada el grup té l’acompanyament artístic de la Mònica Muntaner, cofundadora de La Poderosa. 

A les trobades hem compartit vivències, hem atès sentits i gestos que connecten amb aquests records i ens hem apropiat dels objectes de la sala d’exposicions que avui l’habiten. Hem rememorat el moviment que les treballadores feien per fer córrer la xarxa, el nus de teixidora amb què reparaven el fil al llarg de diferents generacions o el nus que feien al voltant de la cintura quan debanaven. També hem repassat alguns gestos que els hi han quedat gravats a la memòria: l’última cosa que van fer el dia que les acomiadaren, com era la mirada dels caps en entrar a planta o quin era el moviment ràpid dels dits amb què amagavem l’auricular de la ràdio per poder feinejar i escoltar la música que els hi agradava. 

Durant les pròximes setmanes, a la segona planta del Centre d’Art obrirem aquestes trobades en diferents sessions públiques: una pel cicle Hacer Historias IV, el dissabte 6 de novembre a les 12.30 h; i una altra per la Festa Major de Sant Andreu, el dimarts 30 de novembre a les 17 h. Hem escollit aquestes dates perquè són moments assenyalats de l’any que connecten el que hem estat treballant amb el que proposen altres persones i entitats del barri.

Programació