diumenge, 2 febrer, 2020 - 10:30 a 19:00

Per tercer any consecutiu, Fabra i Coats - Fàbrica de Creació acull la Bacanal SÂLMON<, una festa diürna per compartir en comunitat tota mena de pràctiques artístiques, tallers i un dinar popular, dins del programa d’Art, Educació i Comunitat del festival. La Bacanal es farà enguany el dia 2 de febrer. Es tracta d’un dispositiu de tot un dia de durada (de 10:30 a 19h) on dotze artistes que centren les seves pràctiques en les arts vives compartiran les seves investigacions i accions en format laboratori amb el públic general. Una oportunitat única per conèixer en primera persona el seu procés de treball.

A continuació us detallem totes les pràctiques i tallers que s’hi portaran a terme.

CREAmoviment - Laboratori Un món de cartró
40 minuts. A partir de 3 anys. A les 11h i a les 12h

Una capsa, dues capses… cent capses. Què podem fer? Juguem? I si nosaltres fóssim una capsa? Un món de cartró ens convida a viatjar i fer realitat els paisatges de la nostra imaginació. Dos espais simultanis on explorar amb el cos, l’espai i els objectes que l’ocupen, centenars de caixes de cartró.

Nyamnyam - Carboni 14 - Amb Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez
120 minuts. De 7 a 99 anys. A les 10:30h i a les 15:30h

Els objectes ens parlen. A cau d’orella ens expliquen històries viscudes i com nosaltres en podem formar part. Els escoltem? Construïm juntes nous contes.

L’Iñaki i l’Ariadna són nyamnyam, un col·lectiu (a més d’un espai) que treballa en el creuament entre les arts en viu, les pedagogies i la gastronomia crítica. Unint les seves formacions i deformacions en diversos camps de creació, tenen com a objectiu promoure la interacció i l’intercanvi de coneixement en un sentit holístic, incorporant organismes (escala humana i altres), sistemes, ambients, relacions, etc.

Carboni 14 és un espai de trobada transgeneracional, que a partir d’objectes comuns i trobats a la mateixa Fabra i Coats ens serveixen per construir una instal·lació performativa que parli de nosaltres.

Lolo & Sosaku - Painting Machines
60 minuts. De 16 a 99 anys. A les 16h

No és un pintor. És un robot. Les màquines al servei de la bellesa. Participem juntes d’aquesta revolució que té el moviment com a objecte de canvi. Pintem o deixem pintar? Som espectadors o volem ser pintors? De quin costat volem estar?

Lolo & Sosaku són un duo artístic que investiguen les possibilitats de l’escultura com a camp expandit. El nexe que els uneix és la recerca per un objecte en contacte amb el seu entorn i amb l’espectador. Un recorregut a través de les seves últimes obres en format vídeo fins arribar a Painting Machines, un treball encara en desenvolupament en el qual creem màquines que pinten quadres. Aquest projecte ha generat en diversos àmbits artístics i xarxes molta discussió, per això ens interessa explorar-lo i crear un diàleg amb els assistents. Nosaltres i les màquines.

Xavier Manubens - Under Construction #7
50 minuts. De 5 a 99 anys. A les 12h i a les 17:30h

T’imagines que de cop i volta ja no som a casa sino que ens hem teletransportat a un altre lloc? Xavi Manubens és un artista escènic i performer. Les seves pràctiques giren entorn dels processos de transformació i transició, on l’ambigüitat es fa present. Una investigació sobre la percepció de l’espai, les seves relacions amb el cos, i amb el mateix. Els rastres que es deixen i com es componen. Una instal·lació en directe, una deriva de paisatges constants.

Mil M2 - Projecte Pregunta
Continu - Totes les edats. Xile - Programa Iberescena

Diuen que quan li van preguntar a Sòcrates què era el més important que havia fet, ell va respondre: “ensenyo als homes a preguntar”. T’hi apuntes? Mil M2 és un col·lectiu xilè que crea dispositius d’innovació artística per a l’espai públic, on la seva màxima és la generació col·lectiva de coneixement. Arriben a Barcelona amb Projecte Pregunta de la mà de Pedro Sepúlveda. Projecte Pregunta és un espai per aprendre a preguntar-nos i aprendre a construir preguntes a partir de l’empatia i un dispositiu que intervé en l’espai públic. Una estratègia d’intervenció artística orientada a fomentar el pensament crític.

Martica Minipunto - Castillos en el aire
Mostra oberta a les 11h. Cuba - Programa Iberescena

La veu, la paraula i la improvisació s’uneixen per construir nous imaginaris. Descobrirem sons que mai ens hauríem imaginat. I ens imaginarem la banda sonora dels nostres sentiments.

Martha Luisa Hernández Cadenas. Els catàlegs dirien artista multidisciplinar, però ella prefereix presentar-se com experimentadora de l’escriptura i la llengua. En els seus processos són definitoris dels dispositius afectius i els arxius del desig. Castillos en el aire és la mostra oberta d’un taller/laboratori pensat per a joves que durant una setmana (del 27 de gener a l’1 de febrer) han treballat junts a través de la veu, la paraula i la improvisació. Un manifest viu que sorgeix d’un laboratori poètic.

Felix Blume - Ràdio ZZ i Zumzeig - Imatges sonores
Totes les edats. Continu. A les 12h, presentació Curupira

Posa a punt tots els sentits per escoltar el crit d’unes capsetes de fusta i descobrir qui és Curupira enmig de la selva amazònica. De vegades, però, l’oïda i la vista poden seguir camins diferents. Una proposta per a observadors actius.

Felix Blume és un artista sonor i li encanta convidar a percebre l’entorn de manera diferent. Està interessat en els mites i en tot allò que relacioni l’humà amb els contextos naturals. Té una manera molt particular d’interpretar l’avui. De la mà de Ràdio ZZ i Zumzeig ens porten aquesta proposta de cinema per les orelles.

Paloma Calle & Massimiliano Casu - Fiestas invisibles - Programa Iberescena
90 minuts. Totes les edats. A les 13h i a les 18h

Vine i balla. El teu cos és el teu despertador. Música i moviment en estat pur. Paloma i Massimiliano treballen junts en aquesta peça que proposa una presa de l’escenari per nuclis familiars no normatius a través de la pràctica escènica i musical. És un projecte performàtic de naturalesa festiva que proposa un exercici directe del dret a aparèixer a través de la música i el ball. Artista convidat: Max Bultó.

David Espinosa - La creació microbiòtica
120 minuts. De 5 a 99 anys. A les 12h i a les 15:30h

Què és el teatre? Quins personatges vols representar? L’escena forma part de la teva vida quotidiana. Ens acompanyes a trencar els límits de la teatralitat. David Espinosa és artista escènic. La seva obra gira entorn de la idea de representació, alterant l’equació dels elements que la componen i utilitzant freqüentment objectes per substituir l’actor/cos. Ens proposa un taller de cuina escènica, on li donarem la volta a la idea de representació teatral i entrarem en l’univers interdisciplinari per jugar amb els diferents elements que poden compondre (actors i cos, espectador, espai, temps).

Alex Peña - ¿Fabra i Coats?
150 minuts. De 7 a 99 anys. A les 10:30h i a les 15:30h

Amb els nostres dispositius mòbils ens convertirem en veritables directors de cinema. Registres audiovisuals en col·laboració amb el Projecte Pregunta de Pedro Sepúlveda. Un taller de creació lliure de peces mitjançant codis QR.

Alex Peña és artista d’ascendència escènica en transició cap a una descendència viva. És un taller de creació lliure de peces per registre audiovisual que es dissenyen i s’executen en qualsevol format. Es graven, editen i es pengen a internet mitjançant codis QR durant la mateixa sessió. Una proposta en col·laboració amb Projecte Pregunta.

Laia Estruch - Playground Scene - EN RESiDÈNCiA Institut Juan Manuel Zafra
Continu. Totes les edats

Escultura performativa instal·lada permanentment a l’entrada de Fabra i Coats. T’atreveixes a activar-la tot sol? Vols que interactuï amb la teva família o amb un grup d’amics? Tota teva.

Laia Estruch dissenya sets escultòrics concebuts com a escenes i laboratoris oberts al públic, espais d’experimentació, que li permeten portar el cos i la paraula al terreny de l’acció a través de la veu, sonora i gestual. Per tant, una de les principals característiques del seu treball es basa a explorar les partitures en l’àmbit físic de l’escenari.

Escultura que s’activa amb l’acció individual o grupal de el públic en interacció entre la peça i el propi cos de la persona participant. Playground Scene és alhora una escultura i una performance coral que va ser creat per un grup d’alumnes de l’institut Juan Manuel Zafra per posar-la en joc amb els seus cossos i les seves veus. Des de llavors l’estructura ha estat instal·lada a Fabra i Coats, formant part del Patrimoni Públic de la Ciutat.

Silvina Martínez - Feboasoma - Contador d’experiència
Dispositiu per a totes les edats

Tu ets el veritable cronista de la Bacanal. Agafa aquest dispositiu i ens expliques el teu sentir. És l’Art un Motor de Transformació?

Silvina Martinez explica que la tasca de resignificar materials de descart l’ha transformat a ella; per ampliar i compartir processos d’afectació col·lectiva proposa al públic mecanismes per involucrar-se en l’experiència artística. Un dispositiu que porta amb si l’espectador durant tot el seu recorregut per la Bacanal, on bolcar el seu sentir sobre això que ens convoca.

Marc Sempere - Mestre Paeller

Queda’t tot el dia amb nosaltres i comparteix una paella de Mestre Paeller. El Marc busca eines per fer quallar el comú en diferents contextos i llenguatges. Cuinar paelles o realitzar rituals escènics són dues d’elles. La paella és un plat d’elaboració lenta, construïda per la particularitat i singularitat d’una diversitat d’ingredients. Com la Bacanal amb la invitació de 12 artistes que configuren els nostres ingredients per tenir una experiència singular i significativa per a tots i totes.

Ràdio Nikosia vs Ràdio Fabra

Durant tot el dia, Ràdio Fabra treurà fum. Aquest any, amb la participació de Ràdio Nikosia. No deixis de passar per l’estudi dins de la pròpia Fabra i Coats - Fàbrica de Creació!

---

L’accés a la Bacanal SÂLMON< és gratuït. En aquest enllaç podeu comprar per 5 euros el Ticket Paella per al dinar popular, que us permetrà a més poder reservar les activitats abans que ningú.

Més informació sobre la Bacanal als documents adjunts (graella) i en aquest enllaç.