dilluns, 18 novembre, 2019 - 18:00

Heu pensat mai quina olor fa el vostre barri, o si les vostres veïnes i veïns l’oloren igual que tu? La nostra resident Meritxell Virgili, del projecte Osmologies, presenta SmellsMap Sant Andreu. Un taller que proposa un “viatge olfactiu”, un espai d’innovació urbana, un mètode on s’ensumen, s’equiparen i es comparteixen les densitats olfactives entre totes i tots, identificant i mapant un entorn intervingut; un paisatge de les olors (o “smellscape”) proporcionant-nos una textura més rica i més dinàmica de les ciutats.

Els estudis etnològics ens diuen que moltes de les vàlues morals estan incloses en sistemes de correspondències i classificacions suggestivament sensorials, produint altres estats de la consciència gràcies a la sinestèsia, a la memòria, al moviment i a l’ambient dels grups culturalment interrelacionats; és la “fenomenologia del cos”.

Treballar amb l’olor cultural -o etnoolor- obre les portes a una nova dialèctica de les categoritzacions científiques, un altre prisma epistemològic situat en l’eco-ciència social i lligada a l’art. La implicació dels coneixements que proporcionen els mètodes etnogràfics són necessaris per proporcionar eines conceptuals i processals al tractament pluridisciplinari que requereix el nostre entorn.

El taller constarà de les següents activitats:

Taller 1 - 18 de novembre de 18 a 21 h. Trobada a l’entrada principal de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona

Què és l’etnoolor / Representar l’experiència i el significat / Judici hedònic / Les semàntiques o paraules / Memòria, episodis, sinestèsia, evocació / Exercicis pràctics / Formulari Google / De quina manera realitzarem el “viatge etnoolfactiu”

Viatge etnoolfatiu - De dilluns a divendres (19 de novembre a 1 de desembre)

Els participants hauran de realitzar dos itineraris olfactius marcats pel barri de Sant Andreu, entre les dues dates dels tallers i un al matí i l’altre al vespre. El viatge o itinerari, que es realitzarà individualment i lliurement, s’haurà de convertir “de facto” en un coneixement subjectiu. Consecutivament, aquesta experiència personal es compartirà a l’arena col·lectiva a través de les evidències etnoolfactives descrites, de manera que aquella forma, la subjectiva, passarà a ser enteniment objectiu a través de categories comunes que es consensuaran entre tots al Taller 2.

Taller 2 - Dilluns 2 de desembre de 18 a 21 h. Trobada a l’entrada principal de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona

Quan es parla de l’aprenentatge d’una llengua, aquesta consisteix a produir mots dins unes circumstàncies adequades, de manera que la seva denominació suscita l’aprovació d’un grup de locutors. Així al Taller 2 es podran establir unes certituds i afirmacions etnoolfactives a través del llenguatge, o dit d’una altra manera: entre tots els qui formaran el grup dels “viatges etnoolfactius” s’establiran unes etnoolors del barri.

Els participants del “viatge etnoolfactiu” podran formar part de l’esdeveniment Code Nowness dels també residents LiveMedia, que enguany es realitzarà els dies 11 i 12 de desembre.

Més informació sobre el taller, en aquest enllaç.

Inscripcions (fins al 14 de novembre) aquí.