dimarts, 13 octubre, 2020 - 17:30 a diumenge, 18 octubre, 2020 - 18:00

Enguany, la segona Biennal de Pensament Ciutat Oberta se celebrarà del 13 al 18 d’octubre, i la Fabra i Coats - Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació tornarà a ser un dels espais que acolliran algunes de les propostes programades per a aquesta edició.

La crisi sanitària actual planarà sobre les reflexions, que abordaran temes com la tecnologia, l’urbanisme, les ciutats i la democràcia. La qüestió del futur, de fet, serà l’eix transversal de la trobada. 

Durant aquests sis dies pensadors, creadors i activistes dialogaran i debatran entre ells i amb el públic sobre qüestions totalment vigents en l’escenari contemporani; exclusió social, nous afectes i tecnologia, ecologia i ciutat, memòria, diversitat… 

La Biennal proposa els itineraris: 'Repensem la ciutat', 'La democràcia en temps de crisi', 'La metamorfosi tecnològica' i 'Els reptes del futur'. La programació de la Fabra i Coats comprèn activitats relacionades amb tots quatre eixos temàtics:

Dimarts 13/10

17.30h. Community Land Trusts. Propietat tripartita del sòl. Amb la participació de: Mara Ferreri, Eduard Cabré, Joaquín de Santos i Gemma Garcia. Les Community Land Trusts, o fideïcomís de sòl comunitari, es basen en un model de propietat tripartita del sòl: administració pública, comunitat local, cooperatives de segon grau o fundacions (com a interès comunitari del projecte) i, finalment, les persones residents, usuàries o beneficiàries.

19:30h. Ciutat habitable. Amb la participació de: Nasrine Seraji, Anna Puigjaner, Iñaki Alonso, Coque Claret i Carles Muro. L’augment de la població lligat a la manca de sòl evidencia la necessitat de repensar com reaprofitar les infraestructures construïdes que han quedat obsoletes, més enllà dels interessos especulatius.

Dimecres 14/10

17:30h​. Polítiques de la ficció tecnològica. Amb la participació de: Sheila Sen Jasanoff i Andeu Belsunces. El desenvolupament tecnocientífic entranya promeses, projeccions que estructuren les visions de futur que, com a societat, volem perseguir o evitar. Aquesta configuració d’imaginaris és un terreny profundament polític on capitals de risc, maneres de produïr coneixement, formes d’organització social i expectatives, lluiten per definir el que el món és, i hauria de ser.

19:30h​. Afectes i tecnologia: trobada entre Speculative Intimacy i Spiritual Boyfriends. Amb la participació de: Alicia Kopf, Núria Guiu i Nil Ciuró. Quin paper juga allò digital en relació amb l'amor, la immaterialitat, el poder o la política neoliberal i les seves tècniques de control i vigilància? En aquesta activitat les dues artistes en col·laboració amb el compositor Nil Ciuró, faran una mostra especial adaptada per a la Biennal dels seus respectius treballs, tot integrant dansa, text, vídeo i música

Dijous 15/10

17:30h​. Organitzant transicions ecosocials. Amb la participació de: Ricart Jornet, Ariadna Güell, Míriam Planas, Jaime Palomera, Marta Junqué i Adrià Garcia Mateu. Les dificultats per fer efectius drets bàsics com podrien ser el de l’habitatge, l’aigua, el temps propi o la mobilitat estan generant noves dinàmiques d’acció social coordinada. Congressos, observatoris o plataformes digitals; multituds d’espais estan mirant d’articular de la comunitat a les institucions

19:30h. El futur ha estat cancel·lat. Amb la participació de: Benjamin Bratton, Areti Markapoulou i Bani Brusadin. Un sociòleg i una arquitecta intenten negociar les noves condicions d’habitabilitat de la Terra, buscant noves eines en la intersecció de l’art i la geoenginyeria, i en models  models basats en enginyeria predictiva i estadística, a fi de construir espais urbans horitzontals d’òptima habitabilitat.

Divendres 16/10

17:30h​. Del cos al núvol: tecnologies digitals i escales d'habitabilitat. Amb la participació de: Helen Hester, Alejandra López Gabrielidis i Toni Navarro. Diferents postures feministes han tractat la dona com a víctima passiva de la tecnologia. En aquest sentit, el xenofeminisme es presenta com un corrent renovador en la mesura que reconeix el seu poder emancipador i apunta a construir estratègies a l’altura dels nostres temps d’accelerada virtualització.

19:30h​. XF-ABABCB (verse/chorus/verse/chorus/bridge/chorus). Amb la participació de: Yessiperse. El Pop té un potencial víric indiscutible, és apreciat i menyspreat pel seu caràcter reconeixible, estructurat i familiar. Com seria connectar l’espai-temps Pop amb el Xenomorfo (ritme alien, esgarrifós i estrany)? 

Dissabte 17/10

12.30h. Barcelona Digital: Cocreant la memòria, ecosistema i economia de la Barcelona digital en clau de diversitat. Amb la participació de: Dimmons IN3 UOC i Digital Fems. En un context amb urgència per generar una ciutat oberta i inclusiva, aglutinadora del coneixement obert i accessible, interseccional, feminista i justa, digital a la vegada que analògica, es proposa realitzar Wikigender Barna, un esdeveniment en què diferents comunitats de dones es reuniran físicament i en línia per generar nodes amb el fi de visibilitzar i seguir construint la Barcelona amb perspectiva de gènere digital.

16.00h. La ciència al rescat de la democràcia: política i coneixement. Amb la participació de: Fernando Broncano, Thomas Sturm, Amparo Lasén i David Casacuberta. Durant la pandèmia, les decisions legislatives s’han basat en coneixements científics. La ciència institucionalitzada s’ha revelat un cop més com a font de legitimació de les polítiques públiques.

18.00h. Escenaris d'acció col·lectiva contra el feudalisme digital. Amb la participació de: Claudio Agosti, Simona Levi i Karma Peiró. La pandèmia ha digitalitzat tots els aspectes de les nostres vides, introduint intermediaris dubtosos en espais fins ara sagrats. Com podem defensar els barris, les escoles i els espais privats de la colonització de les plataformes digitals?

20.00h. Cap nom és innocent. Amb la participació de: Kristen Stolle, Valerie Miles i Carlos Delclòs. La societat és el consens de noms que li donem a les coses, per això el llenguatge és la primera eina de transformació de la realitat.

Diumenge 18/10

12.30h. Disseny i justícia - Les desigualtats en les coses. Amb la participació de: Sasha Costanza-Chock, Design Justice i Ontologías Feministas. La majoria del món que ens envolta, des de l’algoritme entrenat per identificar els cossos als aeroports fins a les maquinetes d’afaitar, està dissenyat. En el millor dels casos, aquest disseny cobrirà necessitats i, moltes vegades, generarà exclusions; de gènere i de sexe, de classe, de capacitats o pel color de la pell, entre d’altres aspectes. Com a usuàries, com podem veure i superar aquestes exclusions? Com a dissenyadores, professionals o amateurs, com podem donar forma a lògiques de justícia social?

18.00h. Coses que fan coses. Objectes tecnològics / Robots i algoritmes. Amb la participació de: Fieke Jansen, Jara Rocha i Joana Moll. Presentació del treball de les artistes i investigadores Jara Rocha i Joana Moll, en diàleg amb les anàlisis que tant elles com Fieke Jansen han desenvolupat entorn del paper que tenen els objectes tecnològics, algorítmics i d’”intel·ligència artificial” en l’ordre polític global, íntim i corporal contemporani, i entorn de les pràctiques de resistència possibles.

Coses que fan coses és una sessió organitzada en col.laboració directa entre la Fabra i Coats - Centre d'Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació i la BIennal de Pensament. Entra dintre del programa d'activitats que, del 18 d'octubre al 28 de novembre, que acompanya les exposicions Coses que les coses diuen, comissariada per Latitudes, i to llengua boca de Wendelien van Oldenborgh, comissariada per Anna Manubens. Més informació i detall en aquest enllaç.

 

Igual que a l’anterior edició, tots els actes seran d’accés gratuït. Cal, però, fer reserva prèvia de la localitat, ja que els emplaçaments estaran perimetrats i hi haurà control d’accés i altres mesures sanitàries. Per reservar les entrades als esdeveniments, podeu fer-ho aquí.