L’Escola Superior de Disseny i d’Arts Plàstiques de Catalunya (ESDAP) portarà a terme el dimecres 19 de febrer a Fabra i Coats: Centre d’Art Contemporani de Barcelona i Fàbrica de Creació la jornada de disseny Codi Obert. Es tracta d’una activitat adreçada als alumnes de l’Escola en què es plantejaran diverses activitats al voltant d’aquesta nova manera d’afrontar el disseny, fent de la Fabra un espai de trobada i treball col·laboratiu del conjunt de Campus ESDAP, un marc per a generar debat i reflexionar sobre les oportunitats i desafiaments que aquest codi ofereix a tot l’espectre de la creativitat.

El Codi Obert és una nova/altra forma de dissenyar, desenvolupar i distribuir qualsevol cosa. Si bé l’origen històric d’aquest terme està relacionat amb el desenvolupament de programari, actualment s’aplica en altres àmbits d’activitat (maquinari lliure, biotecnologia, cultura, política…), propiciant una revolució vertiginosa cap a un model de societat oberta. Així, la idea que hi ha darrere del codi obert és ben senzilla: quan els desenvolupadors poden llegir, modificar i redistribuir el codi d’un producte o servei, aquest evoluciona, es desenvolupa i millora. Els usuaris ho adapten a les seves necessitats i corregeixen els seus errors a una velocitat molt més alta que en el cas de desenvolupament en models tancats o centralitzats, donant com a resultat la producció de productes més democràtics i de més qualitat.

La jornada a la Fabra inclourà un taller a càrrec del nostre resident Alberto Flores, de Makea Tu Vida, amb el qual crear, desenvolupar i comunicar projectes de disseny a partir de la reutilització de materials descartats. També hi haurà, entre d’altres activitats, una conferència de la doctora Isabel Campi (La Bauhaus en el seu context. Les escoles d’art d’avantguarda en els anys vint), un taller sobre l’emergència climàtica amb Patrick Thomas, un altre d’introducció a la impressió en risografia, o un laboratori de pràctiques col·laboratives.

Jornada tancada per a alumnes d’ESDAP.

Més informació en aquest enllaç.