Des dels seus inicis, Fabra i Coats - Fàbrica de Creació ha estat la seu principal del Mixtur, el festival de músiques de recerca i creació interdisciplinària que, enguany, arriba ja a la seva vuitena edició entre els dies 25 d’abril i 5 de maig. Com és habitual, els concerts, les presències internacionals, els tallers o el compromís del festival amb les obres de nova creació seran algunes de les potes més destacades de l’esdeveniment. En aquesta edició, a més, es retrà homenatge a un dels compositors de música contemporània més importants que ha tingut Catalunya, Joan Guinjoan, mort recentment.

Presències internacionals

Un dels punts forts del Mixtur és el de les presències de músics destacats del panorama internacional. I aquest any, el convidat estrella és el saxofonista i improvisador anglès Evan Parker, un dels més innovadors d’Europa, amb més de cinquanta anys de carrera i un gran nombre de discos fonamentals. Parker serà el professor del Taller d’Improvisació Mixtur 2019.

A banda, també hi seran els músics Tillmann Reinbeck (Aleph Guitarrenquartett) i Pierre Morlet (Quatuor Diotima), els quals oferiran concerts i seran els responsables dels tallers de guitarra i piano, respectivament. Els compositors convidats al Taller de Composició i Experimentació Sonora Mixtur 2019 seran, per la seva banda, Bernhard Lang, Stefano Gervasoni, Tristan Murail, Stefan Prins, Michael Obst i Silvina Milstein, així com dos dels compositors espanyols amb més trajectòria actualment com són Mauricio Sotelo i Agustí Charles.

També oferiran concerts durant el festival reconegudes formacions europees com Ensemble TM+, Container Ensemble, New Art and Music Ensemble Salzburg o Ciklus Ensemble.

Convocatòria Mixtur

Com ja és senyal distintiu del festival, el Mixtur inclou en la seva programació els artistes seleccionats de la Convocatòria Mixtur per a les edicions 2019-2020. Una convocatòria que en aquesta ocasió ha rebut un total de 678 sol·licituds de 49 països diferents. Entre elles, se n’ha seleccionat 21. El compositor alemany Martin Grütter, el francès Yoann Sanson, i l’estatunidenc Aaron Cassidy han estat els seleccionats per rebre un encàrrec per part del festival que s’estrenarà en les properes dues edicions. Altres seleccionats en diverses categories han estat els austríacs NAMES Ensemble, els francesos Alexandra Radulescu i Guillaume Tiger o els catalans Discordian Community Ensemble. A mes, s’han escollit vuit obres de música electroacústica i videocreació, dues obres instrumentals i una instal·lació sonora que s’interpretaran durant aquesta edició del Mixtur.

El festival continua amb el seu compromís amb les obres de nova creació, i enguany, a més dels encàrrecs internacionals, ha encarregat la composició d’una nova obra a tres dels creadors més interessants sorgits a l’estat en els últims anys: Pablo Carrascosa Llopis, que compondrà una nova obra per a l’ESMUC Ensemble; Núria Giménez Comas, que escriurà una obra per a l’Aleph Guitarrenquartett; i Iván González, que será l’encarregat de treballar en un projecte que remarca la implicació de Mixtur amb Sant Andreu, amb una peça escrita per Bentocats, la banda de l’Escola Municipal de Música del barri.

La majoria d'activitats i concerts del Mixtur tenen lloc a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, a excepció d'algunes que tenen lloc en altres espais. Teniu més informació i horaris detallats del festival a la seva pàgina web.