Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona s’uneix als actes de celebració de la Festa Major de Sant Andreu 2019 amb La Fàbrica en Obert, agrupant un bon grapat d’activitats culturals a l’equipament entre el 29 de novembre i el 8 de desembre. Així, durant els deu dies que dura la Festa, es podrà gaudir a la FiC d’una lectura audiovisual, una exposició, una jornada de portes obertes, un festival multidisciplinari, un vespre de concerts i un festival de cinema. Us ho desgranem a continuació.

Un dia em vaig creuar amb un meteorit + “The Case for Letting the Stars Determine Who I Date”

Durant tots els dies de la Festa Major de Sant Andreu (excepte els dilluns) es podrà visitar a la Planta 1 del Centre d’Art l’exposició Un dia em vaig creuar amb un meteorit, comissariada per Carolina Ciuti i emmarcada en el Festival LOOP Barcelona. La mostra recull els treballs de vuit artistes que utilitzen l’espai còsmic com a filtre per representar els desitjos humans, la vida a la Terra i el coneixement. Agrupant diferents formats, les peces de Regina de Miguel, Irene Grau, Abel Jaramillo, Julia Llerena Iñesta, María Molina Peiró, Francisco Navarrete Sitja, Belén Rodríguez i Pedro Torres redueixen l’aparent distància entre l’univers i la quotidianitat. Com si un dia, caminant pel carrer, ens creuéssim amb un meteorit. Més informació en aquest enllaç.

Dins la pròpia exposició, el divendres 29 de novembre a les 19h tindrà lloc a l’Espai Zero la lectura audiovisual “The Case for Letting the Stars Determine Who I Date” (Deixem que les estrelles determinin de qui ens enamorem), a càrrec de la investigadora Núria Gómez Gabriel. Es tracta d’una performance sobre la transformació de les nostres relacions afectives després de la introducció de les noves tecnologies i la intel·ligència artificial. A través d’una compilació de casos d’estudi com ara aplicacions, productes de consum i serveis de contractació, però també de pel·lícules, publicacions i intervencions per part d’artistes i activistes, Gómez Gabriel traça un recorregut per l’univers de la vigilància emocional. Més informació en aquest enllaç.

Crèdits imatge:
© Toni Amengual: Androids in the Woods, 2017.

Tant l’exposició com la performance tenen entrada gratuïta.

Jornada de portes obertes + The Exploding Fest: El present no està escrit

La Fàbrica en Obert viurà la seva activitat central el dissabte 30 de novembre, entre les 11 i les 23h. Durant tot el matí tindrà lloc una jornada de portes obertes a l’equipament, amb les següents activitats. D’11 a 14h es podrà accedir lliurement a la segona planta de l’edifici, on hi ha molts dels tallers i bucs dels nostres artistes residents, per parlar amb ells directament, veure com treballen i observar in situ el procés de creació de les seves obres. Tanmateix, a les 11:30h s’oferirà una visita guiada per la Fàbrica, d’una hora i mitja de durada, que farà parada als tallers, amb rebuda personalitzada per part dels artistes, els quals explicaran un per un el seu treball a l’equipament. Hi participaran Genís Rigol, Irma Marco, Andy Gracie, Sarah Fischer, Jessica Moroni, Nacho Pérez, Arlet Kuns, Guillermo Escribano, Ignasi Prat i Duae Collective. Un cop finalitzada la visita, els que hi hagin participat podran gaudir a la sala 4 de la tercera planta d’un assaig obert a càrrec d’Alba Sanmartí, que està treballant en un espectacle de dansa relacionat amb la commemoració del trentè aniversari de la mort de Samuel Beckett.

L’altra activitat matinal serà un procés col·lectiu realitzat per La Nave Va, BitLab, Aalbers i Sara Fontán, KònicLab, Irma Marco, Lo Relacional, Escoleta de Cinema (Teleduca), Aldo Aranda i Fernanda Gomes com a part de L’Ordit, programa de cultura i territori. Constarà, a les 11h, d’una passejada pels espais verds i els paisatges sonors de Sant Andreu; i de 13 a 18h, d’una instal·lació a l’Espai Zero sobre les resistències verdes per tramar el barri i el museu. 

A continuació, de 18 a 23h, serà el torn de la cinquena edició del The Exploding Fest, una trobada única entre més de cinquanta artistes que vol ser un homenatge a Andy Warhol i les seves explosions artístiques improvisades The Exploding Plastic Inevitable. Com sempre, el festival reunirà diversos formats artístics com ara la música, la performance, el moviment, el vídeo o la paraula, i enguany s’iniciarà amb l’espectacle El present no està escrit, una peça coral que ocuparà les diverses plantes de la Fàbrica de Creació. A través d’accions curtes, els i les artistes reflexionaran sobre la idea de catastrofisme i solucionisme. 

Participaran al festival els següents artistes: Aaron Feder, Adrián Vega, Aida Oset, Aldo Aranda, Amaranta Velarde, Anna Pantinat, Björt Rùnars, Blanca Tolsà, Blood Quartet, Càndid Coll, David Climent, Dr. Truna, E-Da (Boredoms), Fito Conesa, Gemma Almagro, Georgia Vardarou, Guillem Llotje, Hanakito DJ, Ingrid Esperanza, Ingrid Guardiola, Jans Benz, Joan Colomo, Juanjo Ochoa, Kike Bela, Kina Suttsu, Laila Tafur, Lluís Rueda, Manel Salas, Mans O, Marcel Bagés, Marina Pravkina, Mark Cunningham, Mona Hüegel, Núria Andorrà, Núria Martínez-Vernis, Oscar Altaba (Gambardella), Pablo Rega, Pau Rodríguez, Sara Anglada, Sara Fontán, Tarta Relena, Tanit Cobas, Turbo Fruta, Victoria Macarte i ZA!.

Totes les activitats seran gratuïtes.

Més informació en aquest enllaç.

Concerts de La Cosa Pública i Istari Band

El dimecres 4 de desembre tindrà lloc a la planta baixa de l’equipament una vetllada musical organitzada juntament amb l’Ateneu L’Harmonia. A les 20:30h actuarà La Cosa Pública, el nou projecte de Roger Peláez i Vidal Soler. I a les 21:30h serà el torn d’Istari Band, un grup de heavy metal de Sant Andreu que va ser seleccionat pel projecte jove 08030 de l’Ateneu L’Harmonia, i que explora el gènere des d’influències i perspectives que van del blues al punk, amb versions i també cançons pròpies.

Durant els concerts es compartirà la recerca Com hauria de ser un espai d'oci on hi cabem totes, amb accions performatives i informatives. Amb la participació de l'Ateneu L'Harmonia i membres de la comunitat del Centre Pont del Dragó, Ràdio Arrasem, Centre Ocupacional La Sínia i d'altres entitats de la Xarxa d'Accessibilitat i Vida Independent de Sant Andreu. Amb l'acompanyament de Lo Relacional en el marc de L'Ordit.

Més informació en aquest enllaç.

Festival Reteena

Per últim, el cap de setmana del 7 i 8 de desembre acollim el Reteena - Festival audiovisual jove de Barcelona. Una proposta feta per joves i per a joves que inclou classes magistrals, tallers, projeccions i altres activitats relacionades amb el cinema.

Enguany, per exemple, hi haurà classes magistrals sobre animació japonesa, maquillatge en el gènere fantàstic, muntatge, els films de Tarantino o la composició dels efectes visuals de Blade Runner. Pel que fa als tallers, se’n farà sobre iniciació a la interpretació, fotografia low cost, creació de podcasts o realització d’un curt amb #instastories. A més, es projectarà la cinta de Makoto Shinkai Your Name, un dels animes més populars dels últims anys; es veurà i es comentarà el primer capítol de Merlí, Sapere Aude, spin-off de Merlí; s’oferirà una taula rodona sobre bandes sonores amb Adolescents.cat; i el festival es tancarà amb un concert de la Banda Simfònica de Barcelona amb hits d’infància com “Hakuna Matata” (El rei lleó) o “Un mundo ideal” (Aladdin).

Més informació i entrades en aquest enllaç.