L’estudi de Ràdio Fabra, ubicat a la planta baixa de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, és el nòdul principal de la nova Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, un teixit participatiu i col·lectiu a mode de “ràdio de ràdios” que neix amb l’objectiu de reconèixer i fer més visibles el conjunt d’emissores comunitàries, independents i lliures de la ciutat. Ara mateix són tretze les ràdios que comparteixen els seus continguts dins d’aquest mapa, i properament totes les que ho vulguin podran donar-se d’alta a la plataforma. Així, cada emissora que hi forma part és un node, cada node que s’hi suma engrandeix i reforça el projecte, i la Xarxa és finalment la que ho aixopluga tot.

Dins d’aquesta mena de conglomerat, doncs, Ràdio Fabra actua com a espai de trobada, un estudi físic -moltes de les ràdios que formen part de la Xarxa no en tenen- obert a tota mena d’iniciatives. L’emissora sorgeix, per una banda, amb la voluntat de dinamitzar la difusió dels treballs o activitats dels residents de Fabra i Coats - Fàbrica de Creació, així com de la resta de les comunitats vinculades a tot el recinte; i per l’altra, amb la de donar cabuda a projectes diversos de qualsevol ciutadà i ciutadana, a través d’una convocatòria pública, oberta durant tot l’any.

De moment, ja n’hi ha dotze de seleccionats: entre ells, Carga Eléctrica, sobre cine i literatura; CAP Sant Andreu, sobre salut; El jardín de las delicias, sobre sexualitat; Dones i Cultura, sobre cultura i feminisme; o Urban Sound Waves, sobre música electrònica. A més, cada dimecres al matí s’emet en directe Fabra Magazín, presentat per Antònia Folguera, un espai on es repassen temes d’actualitat i agenda cultural de la ciutat amb atenció especial a les activitats que es desenvolupen a la Fàbrica de Creació. I alguns dels projectes residents també hi tenen el seu espai a través de diverses propostes: des d’un programa de videojocs a càrrec de Bonobo Games a una sèrie de monogràfics musicals a càrrec d’Edu Pozo, component del grup Za!.

Una de les màximes de Ràdio Fabra és, també, la de funcionar com a espai de formació. És a dir, no cal tenir experiència prèvia per formar-hi part. Una voluntat compartida per la pròpia Xarxa, la qual disposa a més d’un anomenat Ràdiolab on s’investiga el futur de la ràdio com a mitjà de transmissió.

Aquí podeu escoltar Ràdio Fabra, a més de consultar altres detalls del projecte. I aquesta és la pàgina web del conjunt de la Xarxa de Ràdios Comunitàries de Barcelona, on a banda de Ràdio Fabra també hi són Boca Radio, D9Ràdio, Dublab.es, La Comunitària, Ona Sants-Montjuïc, Ràdio Bzzzbip, Ràdio CAVAret, Ràdio MACBA, Radio Pájaros, Ràdio Ciutat Vella, Ràdioactius i Scanner FM.