L’artista holandesa Rosa Menkman, guanyadora de la primera edició del premi Collide International Barcelona, ha començat la seva residència a Fabra i Coats després de dos mesos treballant al CERN, el Laboratori Europeu de Física de Partícules, on ha estat en contacte amb professionals del món de la física, l’enginyeria, les tecnologies de la informació i l’experimentació. La seva estada a Fabra i Coats - Fàbrica de Creació i Centre d’Art Contemporani de Barcelona tindrà una durada d’un mes, i forma part de la segona fase de la residència que atorga aquest certamen amb l’objectiu que una persona de l’àmbit de l’art pugui innovar i ampliar la seva recerca.

Durant l’estada a Barcelona, Menkman tindrà l’oportunitat d’aplicar les seves investigacions a través de la xarxa artística, científica i, en general, cultural de la ciutat, aprofitant el divers programa de projectes comunitaris de la Fabra i Coats i el posicionament de Barcelona com a ciutat capdavantera en la unió entre entre la innovació artística i la científica. Tot plegat, afavorint l’emergència de noves expressions artístiques que van més enllà de les disciplines tradicionals.

Rosa Menkman està especialitzada en l’anomenat glitch art o art de l’error, un format artístic que té un estret lligam amb el videoart, i que recorre als errors tecnològics d’aparells tant analògics com digitals.

Collide International és una convocatòria artística anual establerta al CERN que convida artistes a desenvolupar una proposta de projecte com a part d’una residència combinada al mateix centre de recerca i a una fàbrica de creació de referència. L’aliança del CERN amb l’Ajuntament de Barcelona, a través de l’Institut de Cultura, va començar el 2019 amb aquesta primera edició i continuarà fins al 2021. La col·laboració s’emmarca en el Pla Barcelona Ciència, impulsat per l’Ajuntament per contribuir a la visibilitat de la ciència i promoure, reforçar i maximitzar a escala europea el valor de la recerca de l’excel·lència i el seu impacte social.