Aquesta festa se suma a la Regata Cultural

En aquesta festa, els oceans, l’aigua i les ciències marines tindran una presència destacada. Un dels motius és que aquest any, Barcelona acollirà la 37a Copa Amèrica de vela, la qual arriba acompanyada d’una Regata Cultural, un programa d’activitats per a tots els públics que s’allargarà fins a finals d’any i a la qual s’hi ha sumat la 17a Festa de la Ciència. A més, ens trobem en ple Decenni de l’ONU de les Ciències Oceàniques per al Desenvolupament Sostenible (2021-2030) i en el context d’un llarg episodi de sequera on l’aigua dels nostres embassaments ha arribat a mínims històrics.

Per tot, per a aquesta festa s’han organitzat un munt de propostes al voltant d’aquest recurs imprescindible per a la vida, que trobaràs recollides en l’àmbit Aigua i mar i que tindran lloc en diversos espais. Un d’ells ha estat l’espai expressament anomenat El mar. Allà, per exemple, a Coneix els taurons del Mediterrani, ho descobriràs tot sobre aquests animals fascinants; a Poden volar els vaixells?, comprendràs com s’ho fan les embarcacions de competició per navegar a tota velocitat, o en el taller La regressió del litoral de Barcelona en clau d’emergència climàtica, analitzaràs quin és l’impacte dels fenòmens meteorològics extrems a la costa i com mitigar-lo.

L’aigua és un altre espai nou a la festa, en aquest cas, més orientat a l’aigua dolça i continental, i a comprendre les causes i efectes de la seva manca. Així, per exemple, podràs participar en La ruleta de l’aigua i aprendre a fer un ús responsable d’aquest recurs, conèixer la història de l’abastament hídric a Barcelona amb La revolució de l’aigua o descobrir un sistema de cultiu on les plantes creixen sense terra a Explora la hidroponia.

I en altres espais encara podràs trobar moltes més propostes relacionades amb el mar i l’aigua: projectes de ciència ciutadana marina com el que coneixeràs a Canvi climàtic al Mediterrani, l’espectacle familiar Entre bigotis: els misteris de l’aigua, implicar-te en el taller Una mirada LGTBI+ al mar, o contemplar el Patí científic, una embarcació sostenible per prendre mesures sobre l’estat de salut del nostre mar.

Tot un oceà de propostes per a aquesta festa! Troba-les totes al programa.