Art i ciència

Inici » Categories Activitats » Art i ciència

Encara avui, tendim a dividir la cultura entre ciències i lletres. En l’imaginari general sembla que les disciplines científiques i les humanitats pertanyen a àmbits independents, quan la realitat és just el contrari. Històricament, la cultura ha estat quelcom únic i les humanitats, la ciència i la tecnologia sempre han anat de bracet. De fet, art i ciència comparteixen un munt de processos comuns i es necessiten l’una de l’altra. Vols descobrir-ho?

El balcó del Raval

Instal·lació

+14 anys

09. El balcó del Raval

Dissabte

11:00 - 21:00

Un acte tan quotidià com estendre la roba pot contribuir a sensibilitzar sobre un consum energètic responsable. Com? Descobreix-ho en aquesta proposta de ciència ciutadana, en la qual, de manera artística, podràs fer-te una idea dels teus hàbits energètics i com s’han vist afectats per les successives pujades del preu de l’electricitat. A més, podràs transformar-te en periodista de dades i extreure els teus propis titulars!

STEAMonLAB Macroedition

Taller

+10 anys

18. Makers

Dissabte

18:55

Ets una persona observadora? Coneixes el món que t'envolta? Amb les eines tecnològiques d’avui, tens al teu abast un sense fi d'imatges increïbles d'elements que no es poden observar a simple vista. En aquest taller aprendràs a crear la teva pròpia lent macro a partir d'objectes quotidians i descobriràs els detalls que ens amaguen els diferents elements que formen la vida.

Històries de nassos

Taller

0-10 anys

07. Vida i salut

Diumenge

12:00

Què són les olors? Sabies que tant poden recordar-nos moments viscuts com esdevenir agents contaminants? Endinsa’t en la ciència que envolta les olors i crea còmics sobre les experiències viscudes per la teva família a través del sentit de l’olfacte. Una manera molt divertida per entendre com les olors formen part de la nostra història i aprendre què és la memòria olfactiva.

Les lleis del moviment

Demostració, Taller

8-14 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

16:25

Què és el moviment? A través del mateix cos, pilotes de tenis, una corda i exemples pràctics experimentaràs les lleis de Newton i els diferents tipus de moviment que podem fer conjuntament amb les seves combinacions. A més, també aprendràs la diferència entre moviment rectilini i circular, i moviment uniforme i accelerat. Descobreix-ho!  

El so dels colors

Taller

6-12 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

17:25

Atreveix-te a experimentar amb els colors i a descobrir quina relació tenen amb el so. També podràs comprendre per què veiem els objectes en color en comptes d'en blanc i negre. En aquest taller, pensat per ser purament pràctic, comprovaràs com funcionen diversos conceptes i de quina manera treballen els nostres ulls.  

La física de la dansa

Taller

+10 anys

06. Escenari Raval

Dissabte

14:10

Rere l’art de la dansa s’amaga un munt de conceptes científics. Cada moviment, cada gir, cada salt es relaciona amb un seguit d’aspectes físics que els fan possibles i que podem explicar i descriure gràcies a les lleis de Newton. A través de l’experimentació amb el cos, podràs explorar conceptes com la dinàmica de forces o el centre de masses, els quals ens permeten moure’ns sense perdre l’equilibri.

Rumba, arqueologia i nutrició

Espectacle, Taller

+8 anys

06. Escenari Raval

Dissabte

19:05

Dos aspectes aparentment tan diferents com són l’arqueologia i la dansa es troben en un espai dinamitzat pels sons i ritmes de la rumba. A partir de lletres de diverses cançons clàssiques de la rumba catalana i la teva participació interactiva, aquest espectacle et portarà a comprendre aspectes de la nostra dieta i a esbrinar quina relació hi ha entre l’arqueologia i la nutrició.

La ciència al servei de l'art

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

15:45

Cada obra d’art ens amaga darrere una gran quantitat d’informació i la ciència ens pot ajudar a extreure-la. Vine a conèixer quines són les tècniques analítiques per indagar les històries que ens pot explicar l’art. Aprendràs com gràcies a elles es poden caracteritzar els materials de les peces, establir què ha causat el seu deteriorament, com es van produir, qui les va fer i, fins i tot, de quan daten.

Els beneficis de l’art en la salut

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

18:15

L’art ha estat transcendental en la història de la humanitat. Ha marcat noves tendències, ha plantejat noves maneres de percebre el món i ha tingut una gran influència en moltíssims aspectes de la vida i la societat. Ara, gràcies a la ciència, sabem que a més té un impacte sobre el benestar humà, i pot contribuir a la prevenció i promoció de la salut. Com? Vine a esbrinar-ho!

Art i matemàtiques: visions complementàries

Microxerrada

+14 anys

06. Escenari Raval

Dissabte

16:30

No et perdis aquesta xerrada que et porta a fer una visita diferent d’una pinacoteca. Aprèn a percebre grans obres d’art des d’una mirada matemàtica a través de pintures d’autors com Basquiat, Tony Robbin o Salvador Dalí, entre altres. Veuràs que la ciència i les matemàtiques estan més a prop del que et pensaves.

La gata perduda - Traction

Espectacle, Microxerrada

+14 anys

06. Escenari Raval

Diumenge

12:05

L’òpera és un gran muntatge que incorpora un munt d’innovacions tecnològiques. La tecnologia, a més, permet apropar aquest espectacle a un ventall més ampli de persones. La gata perduda és una òpera comunitària que gràcies a la tecnologia i a la cocreació entre el Gran Teatre del Liceu, el veïnat i algunes entitats del Raval s’obre a persones amb risc d’exclusió. Vine a conèixer i gaudir del projecte.

Bingo científic

Joc

Per a totes les edats

06. Escenari Raval

Diumenge

12:50, 18:10

Participa en aquest joc i viu l’emoció de cridar línia o bingo sobre conceptes científics. Com ho faràs? Fàcil! En lloc de números, hauràs de marcar les caselles utilitzant teories científiques que hauràs de relacionar amb qui les ha descobert, elements químics amb els seus símbols o, fins i tot, resoldre algun enigma matemàtic. Una activitat perfecta per a connectar idees i conceptes mentre et poses a prova!  

Pàgines