Biologia

Inici » Categories Activitats » Biologia

El segle XXI va començar amb una fita sense precedents: desxifrar el genoma humà. La gesta va obrir les portes d’una nova biologia basada en l’estudi dels éssers vius des del seu conjunt de gens, és a dir, des del llibre d’instruccions que els fa ser com són. Aquest nou coneixement ens ha permès mirar el món amb uns altres ulls, seguir amb major detall els camins de l’evolució biològica i ampliar el ventall de solucions als problemes a què ens enfrontem com a societat. 

Niu de ciència

Experiment, Taller

0-6 anys

11. Espai 0-6

Dissabte

11:00 - 19:00

Diumenge

11:00 - 19:00

Participa en aquesta activitat de descoberta i introducció a les ciències naturals. L’exploració en primera persona de diversos materials i curiositats de la natura t’engrescaran a formular-te preguntes i hipòtesis de manera espontània, i a treure les teves pròpies conclusions a partir de l’evidència. Una proposta on tindràs un primer contacte amb el procés de la recerca científica.

Neural code

Taller

+8 anys

18. Makers

Diumenge

13:50, 14:45

Què saps sobre neurociència? En aquest taller podràs entendre com són els models matemàtics que es creen per explicar els comportaments elementals del cervell a través de dues activitats, en les quals mesuraràs l’activitat elèctrica amagada dins dels músculs i la memòria de treball.

Els insectes: fauna essencial per a la vida al planeta

Taller

6-12 anys

03. La Terra en transformació

Diumenge

18:25, 19:15

Quin paper juguen les abelles en la natura? Què són els sírfids? Què mengen les marietes? Coneix alguns dels insectes essencials per a la vida al planeta, alguns d’ells especialment beneficiosos per als horts. Descobriràs tots els seus secrets i, a més, podràs construir un petit refugi per a insectes perquè te l'enduguis i instal·lis allà on vulguis.

Animals de laboratori fantàstics, on trobar-los?

Demostració, Taller

6-12 anys

03. La Terra en transformació

Diumenge

11:10, 11:45

Has sentit parlar mai del peix zebra? I de la dàfnia, un petit crustaci gairebé microscòpic? Els dos animals són uns grans aliats de la recerca i guardians de la toxicologia ambiental, ja que l'estudi del seu comportament permet esbrinar l'efecte dels compostos tòxics sobre l'organisme i prevenir el risc per a la salut humana i el medi ambient. Vine a conèixer-los!

Com es desenvolupa el cervell? L’impacte d’experiències primerenques

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

17:15

Com es genera l’activitat cerebral? Coneixes els circuits responsables de processar la informació que ens arriba en tot moment a través dels nostres sentits? Aprèn com es creen les aptituds d’un bebè durant els seus primers dos anys de vida i l'important que són les interaccions amb l'ambient per al seu desenvolupament.

Sexe i gènere, biologia i cultura

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

18:15

Quina relació hi ha entre el sexe biològic i el gènere social? Som dones i homes perquè naixem dones i homes, o perquè la societat ens cria com a tals? Vine a reflexionar sobre aquests aspectes i esbrina com comprendre la realitat biològica i cultural de la nostra espècie ens pot ajudar a avançar cap a una societat millor.

Prions: les proteïnes assassines

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

13:15

Els prions són un tipus de proteïnes amb una estructura anòmala que, a més, poden induir a altres proteïnes a què adoptin la seva mateixa estructura. Són, per tant, agents infecciosos que causen malalties neurodegeneratives, en molts casos mortals, com la coneguda malaltia de les vaques boges. Coneix tots els detalls sobre aquestes proteïnes i com s’investiguen des de la ciència.

20 anys a l’era postgenòmica… i ara, què?

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

16:45

El mil·lenni va començar amb la publicació del genoma humà, una gran fita dins la història de la ciència. 20 anys després, parlem de l'era postgenòmica, on la seqüenciació de l’ADN és una eina recurrent en les ciències de la vida, però... saps què és realment la genòmica? Descobreix-ho i comprova com ha canviat la forma d'estudiar i comprendre la biologia.

FenoTwin, el bessó digital dels ritmes de la natura

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

15:15

S’anomena “bessó digital” una representació virtual d’un fenomen del món físic. Coneix un exemple de bessó digital aplicat a l’estudi de l’impacte del canvi climàtic en els ritmes de la natura, és a dir, en la fenologia. Aquest és l’objectiu del projecte FenoTwin, el qual pren les dades recollides per l’observatori de ciència ciutadana RitmeNatura, on persones no especialitzades s’han implicat activament en una recerca científica.

Tants becs, tants ocells

Taller

6-10 anys

07. Vida i salut

Diumenge

11:00, 11:25

Assabenta’t de quina és la relació entre la forma del bec dels ocells i la seva alimentació en un taller on aprofundiràs en el món d’aquests animals vertebrats. A més, també aprendràs a identificar diferents espècies d’ocells comunes a Collserola i a Barcelona, i per finalitzar podràs construir una menjadora per emportar-te-la a casa.  

Multiplicant les plantes

Taller

8-16 anys

07. Vida i salut

Diumenge

16:05

Aprèn-t’ho tot sobre el cicle vital de les plantes, les diferents maneres de reproduir-se i les seves adaptacions com a éssers que no es mouen. A més, al llarg del taller, podràs fer un esqueix d’una planta aromàtica i aprendràs a preparar elaborats naturals per fomentar el seu arrelament.   

Creus que ho saps tot sobre els ous de gallina?

Demostració

6-10 anys

07. Vida i salut

Dissabte

12:00

Saps per què hi ha diferents mides, colors o tipus d’ous de gallina? En aquest taller podràs entendre com es produeix un dels aliments més consumits en el dia a dia i com l’afecten diferents factors, com ara el que menja la gallina o com viu.  

Pàgines

Mapa