Ciència ciutadana

Inici » Categories Activitats » Ciència ciutadana

En les darreres dècades, la ciència ha sortit de la seva torre de marfil per detectar i cobrir les necessitats reals de la societat. Avui, trobar solucions mitjançant la recerca compta amb la implicació de tots els grups d’interès i, en aquest context, les persones no especialitzades juguen un paper clau. A través de l’anomenada ciència ciutadana, tothom té la possibilitat de generar nou coneixement que ens permeti enfrontar reptes com el canvi climàtic, la contaminació marina, la sostenibilitat urbana o la pèrdua de biodiversitat, entre molts d’altres.

Explorem els sons del Raval

Itinerari

+6 anys

17. Itineraris

Dissabte

12:00

Participa en una gimcana científica per caçar els sons del Raval. Mitjançant aquest itinerari t’aproparàs al patrimoni acústic d’un dels barris més diversos i atrafegats de Barcelona, documentant els diversos paisatges sonors d’una manera científica i amena. A més, en acabar podràs escoltar els enregistraments i reflexionar sobre la identitat sonora de cada barri.

Plasticøpyr Swich

Taller

+8 anys

03. La Terra en transformació

Dissabte

11:05 - 12:40

Realitza un mostreig seguint els protocols que utilitza l’equip científic del projecte Plasticøpyr Swich a les seves sortides de camp i aplica ciència ciutadana per minimitzar els residus de plàstic en rius de muntanya. D’aquesta manera, podràs cercar residus plàstics abandonats i tipificar-los segons siguin micro, meso o macroplàstics.

FenoTwin, el bessó digital dels ritmes de la natura

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

15:15

S’anomena “bessó digital” una representació virtual d’un fenomen del món físic. Coneix un exemple de bessó digital aplicat a l’estudi de l’impacte del canvi climàtic en els ritmes de la natura, és a dir, en la fenologia. Aquest és l’objectiu del projecte FenoTwin, el qual pren les dades recollides per l’observatori de ciència ciutadana RitmeNatura, on persones no especialitzades s’han implicat activament en una recerca científica.

Melanogaster, Catch the Fly!

Taller

+10 anys

12. Ciència bàsica

Dissabte

12:20, 13:00

Implica’t en aquest taller sobre genòmica on coneixeràs les tècniques més modernes de seqüenciació d’ADN. Aquestes s’iutilitzen per identificar els elements mòbils implicats en l'adaptació dels organismes als nous ambients. Descobreix-ho amb els teus propis ulls mitjançant el dispositiu Magni-Fly amb què convertiràs el teu mòbil en una sorprenent lupa estereoscòpica.

Com funciona la plataforma de ciència ciutadana MINKA?

Taller

+12 anys

08. Oceans

Dissabte

19:40

Aprendre, divertir-se i contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Podràs gaudir d’aquest còctel al taller simulador de la plataforma de ciència ciutadana MINKA. Participa-hi i descobreix com pots contribuir a avançar en els ODS de la preservació de la vida submarina i terrestre.

Floodup - Descobrint la pluja a la ciutat

Demostració, Taller

+12 anys

02. Humans

Diumenge

11:00

Les pluges torrencials, les riuades i les inundacions són fenòmens freqüents a la regió Mediterrània i les persones no especialitzades en ciència poden contribuir a estudiar-les. Com? Descobreix un projecte de ciència ciutadana per investigar aquests fenòmens a partir del testimoni d’estudiants de secundària que presentaran la feina que han fet i els resultats obtinguts. Una presentació on també podràs aportar les teves idees i experiències.

Barcelona, living lab I-CHANGE

Demostració, Taller

+12 anys

02. Humans

Diumenge

11:55

Les ciutats mediterrànies s’exposen a episodis de temperatures extremes i inundacions. En una situació d’emergència climàtica, encara més. Participa en aquest living lab per contribuir a l’estudi de les relacions que s’estableixen entre els fenòmens naturals, la configuració urbana i el teixit social. Ajuda a elaborar un diagnòstic de l’impacte d’aquests fenòmens i la resposta ciutadana.

Observadores del Mar: entrena el teu ull científic i fes recerca marina

Taller

3-10 anys

08. Oceans

Dissabte

11:05

L'oceà, font de vida i motor regulador del planeta, està canviant per l'efecte d'impactes com l’escalfament global i la contaminació per plàstics. Tu pots col·laborar a conèixer aquestes problemàtiques i trobar solucions. Com? Participant en la plataforma ciència ciutadana Observadores del Mar i enfrontant un seguit de reptes científics per salvar l'oceà. Vine a aquest taller i entrena el teu ull científic per a estudiar la biologia i ecologia marines.

Mapa