Ciència i societat

Inici » Categories Activitats » Ciència i societat

L’ètica en l’aplicació de nous descobriments, les qüestions de gènere, la igualtat de drets, l’accés a la informació, la metodologia i el pensament crític són aspectes inherents a la ciència i la tecnologia que tenen un impacte directe en la societat. La ciència avança per a la societat, però també amb ella, i molts dels reptes que planteja apel·len a la seva intersecció. Un munt de qüestions que conviden a reflexionar.

La paradeta STEAM

Instal·lació

6-16 anys

18. Makers

Dissabte

20:00 - 21:00

Passa’t per aquesta paradeta i juga a una selecció de videojocs fets amb Scratch, Makey Makey i elements reciclats. Entre les opcions, trobaràs el Joc del Filferro, l’Ukelele hero, Whack-a-mole i Operació. I a més de jugar, podràs descobrir com funciona un videojoc per dins.

Ciència i engany, l'objectivitat de la recerca davant del mirall

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

11:45

L’auge d’Internet i les noves tecnologies de la comunicació ha afavorit la proliferació de notícies enganyoses o fake news. Com afecta aquest fenomen a la ciència, la qual és sovint percebuda com el regne de l’objectivitat i el coneixement veritable? Descobreix, a través de l’exemple de les nanotecnologies, quina és la relació entre l’engany i la ciència.

Sexe i gènere, biologia i cultura

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

18:15

Quina relació hi ha entre el sexe biològic i el gènere social? Som dones i homes perquè naixem dones i homes, o perquè la societat ens cria com a tals? Vine a reflexionar sobre aquests aspectes i esbrina com comprendre la realitat biològica i cultural de la nostra espècie ens pot ajudar a avançar cap a una societat millor.

Joves, comunicació i covid-19

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

17:45

Durant dos anys, les mesures de contenció de la covid-19 han transformat i limitat les nostres vides. Vine a reflexionar com ha estat la comunicació de la pandèmia entre la gent jove i com aquesta franja d’edats s’ha vist representada en el discurs dels mitjans de comunicació. Podràs conèixer algunes propostes per millorar la comunicació amb la joventut de la pandèmia i, en general, de la ciència.

L’art i la ciència d’explicar històries poderoses

Taller

+16 anys

16. Biblioteca

Dissabte

18:00

  Com es poden comunicar els resultats científics d’una manera comprensible? Participa en aquesta presentació on podràs conèixer quins són els fonaments de les tècniques narratives amb el focus posat en la informació científica a partir d’exemples d’informes sobre la covid-19.  

Ciència i dona

Taller

8-12 anys

16. Biblioteca

Dissabte

19:00

En el decurs de la història les dones han estat relegades en molts aspectes culturals, també en la ciència. Ara cal destacar el seu paper perquè les noves generacions, nens i nenes, tinguin referents femenines i es puguin fomentar les vocacions científiques entre les nenes i les joves. Descobreix les dones científiques!   

Intel·ligència artificial: biaixos i ètica d'algorismes i xatbots

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

15:45

Cercadors, xarxes socials, GPS, identificació d’imatges… Potser no n’ets conscient, però la intel·ligència artificial inunda el teu dia a dia. T’has parat mai a pensar en la seva influència en la vida quotidiana? I quin és el seu impacte? Vine a reflexionar-ho i a conèixer els biaixos incorporen els algoritmes i les seves implicacions ètiques.

Cinema i fantasies sociotecnològiques sobre la natura

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

12:15

Si t’agrada el cinema i et preocupa el medi ambient, no et perdis aquesta xerrada. Podràs fer una lectura històrica de pel·lícules de ficció on la natura i el medi ambient juguen un paper essencial per al desenvolupament de la trama. A més, veuràs com aquestes narracions cinematogràfiques es relacionen amb les tendències socials, polítiques, acadèmiques i activistes amb què  han conviscut.

Gènere i dolor

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

13:45

Diferents estudis epidemiològics suggereixen que les dones tenen un risc de patir dolors crònics amb conseqüències greus per a la seva salut major que els homes. Tot i això, la poca atenció i visualització d’aquests resultats ha generat una desigualtat de gènere en matèria de dolor crònic. Vine a aquesta xerrada que intentarà “posar llum a la foscor”.

Islam i ciència

Microxerrada

+16 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

12:05

Hi ha alguna relació entre l’Islam i les pandèmies? Quines precaucions cal tenir, segons l’Islam, per a prevenir els contagis davant una malaltia transmissible? En aquest taller trobaràs les respostes a aquestes preguntes i coneixeràs si el concepte de confinament i distància social és una cosa nova o ja existia abans de la pandèmia.

El mètode científic… quin altre si no?

Taller

8-12 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

18:30, 18:50, 19:10

Saps com s’ho fan les persones que es dediquen a la ciència per treure les seves conclusions? Descobreix-ho amb experiments vivencials on podràs posar en pràctica l'anomenat mètode científic i aprendràs les passes que cal seguir. Mitjançant reptes, desafiaments i reaccions químiques aprendràs a qüestionar tot el que t’envolta i guanyaràs pensament crític.  

Què cal fer per ser científic/a?

Espectacle

Per a totes les edats

06. Escenari Raval

Diumenge

19:10

Dedicar-se a fer ciència, és a dir, a investigar per trobar respostes i generar nou coneixement, requereix complir amb cinc característiques destacades. Esbrina quines són a través d’un xou ple d’experiments espectaculars, imatges i música. Ah! I també caldrà l’ajuda de persones voluntàries del públic per poder fer algun dels experiments més complicats. T’hi apuntes?

Pàgines

Mapa