Ciències del mar

Inici » Categories Activitats » Ciències del mar

El 70% de la superfície terrestre està coberta per aigua. Els mars i oceans són els medis més estesos al nostre planeta, on juguen un paper clau en la regulació del clima i de la vida, però l’impacte humà està amenaçant llur equilibri ecològic i biodiversitat. La ciència i la tecnologia tenen les claus per mitigar aquest risc, però això també requereix estendre la cultura de la sostenibilitat a la societat, de la dimensió personal a la col·lectiva.

Jo, de petita, anava sempre al moll

Exposició

+8 anys

27. Museu Marítim de Barcelona

Dissabte

10:00 - 19:00

Diumenge

10:00 - 19:00

Aquesta exposició et farà reflexionar sobre la sostenibilitat i la pesca al barri de la Barceloneta. Mitjançant una radiografia del món passat, podràs apropar-te a la comunitat pescadora per entendre l’ofici i la situació del sector i, a la vegada, et plantejaràs quin és el paper de la ciutadania en un consum de peix sostenible.   Adreça: Avinguda de les Drassanes, s/n.

En què s'assemblen una sípia i una gamba?

Microxerrada

+8 anys

07. Vida i salut

Dissabte

11:15

No et perdis aquesta interessant xerrada divulgativa sobre la biologia pesquera de la sípia i la gamba vermella. L’activitat estarà centrada en les mesures de cogestió de la pesca de dos casos concrets: la sípia a la Badia de Roses i la gamba vermella a Palamós.  

El misteriós cas del tauró desaparegut

Espectacle

3-8 anys

06. Escenari Raval

Diumenge

11:05, 14:00

En Jordi, el tauró més gran de la Mediterrània, ha desaparegut. La doctora Pandora, amb l’ajuda dels seus amics i amigues del fons del mar, intentarà trobar-lo. Ho aconseguiran? Participa en aquest joc de pistes per ajudar a la doctora en la seva missió i capbussa’t en la fascinant fauna que viu al fons del mar.

Bingo científic

Joc

Per a totes les edats

06. Escenari Raval

Diumenge

12:50, 18:10

Participa en aquest joc i viu l’emoció de cridar línia o bingo sobre conceptes científics. Com ho faràs? Fàcil! En lloc de números, hauràs de marcar les caselles utilitzant teories científiques que hauràs de relacionar amb qui les ha descobert, elements químics amb els seus símbols o, fins i tot, resoldre algun enigma matemàtic. Una activitat perfecta per a connectar idees i conceptes mentre et poses a prova!  

Mostreig de plàstic 0

Taller

6-12 anys

08. Oceans

Diumenge

11:05, 11:30, 11:55, 12:20

Dins l’aigua de mars i oceans no només hi ha organismes vius. Malauradament, avui també hi trobem una enorme quantitat de residus. Participa en aquest taller per identificar la brossa que arriba a la sorra de les nostres platges. Descobriràs que la majoria són de plàstic i comprendràs com afecten els ecosistemes marins alhora que aprendràs a tenir cura de l’entorn costaner.

Rescap: el projecte pioner de restauració de coralls profunds

Microxerrada

+12 anys

08. Oceans

Diumenge

18:35

L’escalfament global està amenaçant les poblacions de coralls d’arreu del món. A les costes catalanes, durant cinc anys s’han dut a terme tasques de restauració de corall profund. En aquesta microxerrada coneixeràs els resultats d’aquest projecte, així com les tècniques que s’han emprat i les perspectives de futur que hi ha per aquests animals presents en les nostres aigües.

Barcelona Ciutat Oceànica – Diàlegs de la ciutadania amb el mar

Debat

+16 anys

21. Escenari debats

Dissabte

13:55

Anima’t a conèixer la xarxa Ocean Cities, un projecte internacional per impulsar les ciutats oceàniques sostenibles. En aquesta sessió tindrà lloc un debat amb els agents implicats en temes com la mitigació d’impactes ambientals, la participació ciutadana i les accions des de les ciutats. Un debat que a més comptarà amb la participació activa del públic. 

Mitigar l’impacte de la pesca per garantir el futur de la mar

Microxerrada

+12 anys

08. Oceans

Diumenge

19:05

Una activitat tan antiga com la pesca, té un impacte sobre l’entorn natural en el qual es desenvolupa que pot arribar a posar en perill els ecosistemes marins. Algunes pràctiques de pesca intensiva, incrementen encara més aquest impacte. En aquesta microxerrada coneixeràs un projecte per mitigar l’efecte de la pesca a la costa catalana.

La BioMARató

Microxerrada

+8 anys

08. Oceans

Dissabte

12:45

L’any 2021 es va celebrar la BioMARató, una iniciativa de ciència i participació ciutadana per elaborar el cens del màxim nombre d’espècies marines de la costa catalana. El projecte que va tenir alhora un al·licient lúdic i competitiu entre províncies catalanes per veure quina en censava més. Vine a conèixer-ne els resultats!

Com funciona la plataforma de ciència ciutadana MINKA?

Taller

+12 anys

08. Oceans

Dissabte

19:40

Aprendre, divertir-se i contribuir a l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Podràs gaudir d’aquest còctel al taller simulador de la plataforma de ciència ciutadana MINKA. Participa-hi i descobreix com pots contribuir a avançar en els ODS de la preservació de la vida submarina i terrestre.

Dofins i balenes a la costa catalana

Microxerrada

+10 anys

08. Oceans

Dissabte

12:05

A les aigües que banyen la costa catalana hi viuen diferents espècies de dofins i balenes. Aprèn a identificar-les i coneix alguns projectes de recerca i ciència ciutadana que permeten ampliar el coneixement sobre aquests mamífers aquàtics tan fascinants.

dONes, motor de la recerca marina i ambiental

Microxerrada

+13 anys

08. Oceans

Diumenge

18:05

Històricament, les ciències marines, l'oceanografia i l'exploració polar han estat uns àmbits professionals molt masculinitzats, però a l’ombra dels homes, hi ha hagut un munt de dones pioneres en el seu camp. Coneix la vida i la contribució al coneixement marí de sis figures avançades al seu temps, així com els entrebancs amb què es van trobar pel fet de ser dones.

Pàgines