Física i astronomia

Inici » Categories Activitats » Física i astronomia

Des de les primeres civilitzacions, sempre hem volgut identificar les lleis que regeixen la natura i comprendre el nostre lloc a l’univers. Gràcies a la física i l’astronomia hem pogut fer descobriments en totes les escales, des de les partícules més fonamentals que componen la matèria fins a l’expansió cada cop més accelerada de l’univers. Hem trobat moltes respostes, però hem obert encara moltes més preguntes. L’aventura de la ciència continua.

Reptes científics

Experiment

+6 anys

19. Reptes científics

Dissabte

11:00 - 21:00

Diumenge

11:00 - 20:00

T’agrada exprimir-te el cervell per resoldre reptes? T’estimulen els desafiaments? Vine a posar-te a prova! Pensa i treu a relluir la teva creativitat buscant les solucions a un seguit de reptes d’una manera divertida i diferent.

Simulacions de mecànica quàntica

Taller

+16 anys

18. Makers

Dissabte

16:00, 16:55

Què saps sobre física quàntica? En aquest taller lúdic podràs aprendre els conceptes bàsics de la natura a la seva escala més petita. Un món sorprenent que escapa de la teva intuïció i que podràs descobrir a través d’il·lustracions que simulen els conceptes clau d’aquest àmbit de la física.

Constel·lacions en 3D

Taller

10-14 años

18. Makers

Dissabte

11:05

Una de les constel·lacions més característiques del nostre firmament és Orió. En aquest taller construiràs la constel·lació d'Orió en tres dimensions tenint en compte la posició i la distància dels estels que la formen.

Lab sobre rodes

Taller

0-6 anys

11. Espai 0-6

Dissabte

11:00 - 19:00

Diumenge

11:00 - 19:00

Endinsa’t a un laboratori de recerca científica i explora amb els teus propis ulls i mans fenòmens com el magnetisme, esbrina què són els transvasaments, experimenta amb el principi d’acció-reacció, descobreix la densitat dels cossos i molt més. Participa en aquesta proposta per interactuar lliurement amb diversos materials que t’acostaran al món de la ciència.

Els secrets de la física quàntica

Taller

+14 anys

18. Makers

Diumenge

11:00, 11:25, 11:50, 12:15

Comprova com es poden distribuir les teves dades d’una manera més segura a través de l’anomenada criptografia quàntica. En aquest taller aprendràs a reproduir un sistema de comunicació òptica i a crear un codi criptogràfic per enviar informació de manera segura mitjançant llum de diferents colors a través d'una fibra òptica.

El naixement de l'univers

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

17:45

Des de les primeres civilitzacions, la humanitat s’ha qüestionat com es va crear el món on vivim i l’univers que ens envolta. La ciència ha recollit evidències que indiquen que tot es va originar amb una gran explosió (Big Bang) ara fa uns 13.700 milions d’anys, però quines altres teories existeixen sobre l’origen de l’univers? Vine a conèixer-les!

T'imagines alguna cosa més calenta que el Sol?

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

12:15

La fusió és la reacció que es produeix en les estrelles i que genera energia com la que ens arriba del Sol. És una font d’energia neta i inesgotable, i per poder-la obtenir calen temperatures altíssimes, de 100 milions de graus. Resol els teus dubtes sobre la fusió! Descobriràs en què difereix de la fissió i com Barcelona està contribuint a avançar cap a la generació d’aquest tipus d’energia.

Temperatura, desordre i entropia

Taller

+10 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

14:20 - 16:10

Esbrina com funcionen, d’una manera fàcil i divertida, alguns conceptes de física estadística que es relacionen amb nocions intuïtives com el moviment o el desordre. Així mateix, al taller podràs explorar magnituds físiques com l’entropia a través de programes i jocs d’ordinador.

Juguem amb la ciència

Taller

3-8 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

11:00, 11:20, 11:40

Sabies que un imant pot moure cereals en un bol d'aigua o que la mescla d’unes ampolles i pastilles efervescents pot fer que s'inflin globus? En aquest taller relacionaràs conceptes científics amb objectes del dia a dia i veuràs en primera persona com funcionen i quina és la lògica que s’amaga al darrere.   

Les lleis del moviment

Demostració, Taller

8-14 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

16:25

Què és el moviment? A través del mateix cos, pilotes de tenis, una corda i exemples pràctics experimentaràs les lleis de Newton i els diferents tipus de moviment que podem fer conjuntament amb les seves combinacions. A més, també aprendràs la diferència entre moviment rectilini i circular, i moviment uniforme i accelerat. Descobreix-ho!  

El so dels colors

Taller

6-12 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

17:25

Atreveix-te a experimentar amb els colors i a descobrir quina relació tenen amb el so. També podràs comprendre per què veiem els objectes en color en comptes d'en blanc i negre. En aquest taller, pensat per ser purament pràctic, comprovaràs com funcionen diversos conceptes i de quina manera treballen els nostres ulls.  

Jugant amb els colors

Taller

6-10 anys

12. Ciència bàsica

Dissabte

15:55

Sabies que es pot fer un arc de Sant Martí amb líquids de diferents densitats i una mica de colorant? O bé que és possible combinar aigua amb colorant per obtenir nous colors, gràcies a la capil·laritat? Mitjançant l'aigua i els colors aprendràs diferents conceptes de la física i la química de les substàncies. No t’ho perdis!

Pàgines