Matemàtiques

Inici » Categories Activitats » Matemàtiques

Tota ciència requereix les matemàtiques: per acceptar o rebutjar una hipòtesi, fer càlculs, generalitzar un patró, crear un model... La seva importància creix cada dia a mesura que la tecnologia accelera la recerca, multiplica la generació de dades i planteja noves metodologies basades en la computació. Però a més, les matemàtiques també tenen una gran component lúdica. Són jocs, enigmes i reptes que posen a prova la lògica i agilitat mental de qualsevol persona.

Matemàtiques vèdiques

Taller

+10 anys

18. Makers

Dissabte

12:05

Coneix de manera divertida, diferent i ràpida com fer operacions matemàtiques amb càlcul mental. Fes-ho amb les matemàtiques procedents dels Vedes, els textos més antics de la literatura índia. A més, podràs participar en alguns jocs que et permetran endevinar la data de naixement d'una persona o quants diners porta a la butxaca.

Espies criptogràfics de la Rambla del Raval

Taller

+12 anys

18. Makers

Diumenge

18:25, 18:55, 19:55

Vine a formar part dels Serveis Secrets de la Festa. A través de cinc proves, recorre els principals mètodes en què es basa la criptografia moderna, és a dir, la seguretat de les telecomunicacions actuals, i aprèn a desxifrar missatges secrets.

Barcelonadoku, sudokus disruptius i jocs amb números

Taller

+12 anys

18. Makers

Dissabte

17:55

Participa en aquesta sessió lúdica, en la qual podràs jugar al sudoku clàssic, canviant els números per les lletres de Barcelona, i també a noves modalitats de sudokus. A més, també et divertiràs amb altres reptes matemàtics. Per exemple, sabries esbrinar quantes vegades es pot llegir Barcelona amb 145 lletres? Vine a posar-te a prova!

La paradeta STEAM

Instal·lació

6-16 anys

18. Makers

Dissabte

20:00 - 21:00

Passa’t per aquesta paradeta i juga a una selecció de videojocs fets amb Scratch, Makey Makey i elements reciclats. Entre les opcions, trobaràs el Joc del Filferro, l’Ukelele hero, Whack-a-mole i Operació. I a més de jugar, podràs descobrir com funciona un videojoc per dins.

Del caos a les fractals: les matemàtiques de l’incontrolable

Demostració, Taller

+8 anys

12. Ciència bàsica

Dissabte

14:45

Descobreix-ho tot sobre el caos i les fascinants figures fractals en aquest taller on veuràs exemples a través d’activitats pràctiques. Podràs gaudir d’experiències com explorar un pèndol doble caòtic, un circuit caòtic de Chua, construir a mà una fractal “floc de neu” de Koch i observar interactivament el conjunt de Mandelbrot en alta resolució.

Polydron gegant

Taller

3-10 anys

10. Reptes matemàtics

Dissabte

11:00 - 20:00

Diumenge

11:00 - 20:00

Triangles, quadrats i pentàgons de plàstic lleuger que s'encaixen per construir poliedres, torres i altres formes geomètriques. És possible encaixar peces dentades i construir sistemes d'engranatges tridimensionals? Vine a comprovar-ho i a jugar amb la geometria!

Art i matemàtiques: visions complementàries

Microxerrada

+14 anys

06. Escenari Raval

Dissabte

16:30

No et perdis aquesta xerrada que et porta a fer una visita diferent d’una pinacoteca. Aprèn a percebre grans obres d’art des d’una mirada matemàtica a través de pintures d’autors com Basquiat, Tony Robbin o Salvador Dalí, entre altres. Veuràs que la ciència i les matemàtiques estan més a prop del que et pensaves.

Les cúpules de Leonardo

Taller

+6 anys

10. Reptes matemàtics

Dissabte

11:00 - 20:00

Diumenge

11:00 - 20:00

Arremanga’t i participa en la construcció col·lectiva d’un tipus de cúpules que va descriure el mateix Leonardo da Vinci ara fa més de cinc segles. Durant la sessió podràs escollir el tipus de cúpula d’entre onze models diferents. En acabat, podràs entrar-hi, aixecar-la i sacsejar-la. Viu tota una experiència plena de matemàtiques, història, art i arquitectura.

Bingo científic

Joc

Per a totes les edats

06. Escenari Raval

Diumenge

12:50, 18:10

Participa en aquest joc i viu l’emoció de cridar línia o bingo sobre conceptes científics. Com ho faràs? Fàcil! En lloc de números, hauràs de marcar les caselles utilitzant teories científiques que hauràs de relacionar amb qui les ha descobert, elements químics amb els seus símbols o, fins i tot, resoldre algun enigma matemàtic. Una activitat perfecta per a connectar idees i conceptes mentre et poses a prova!  

Espai de lectura

Instal·lació

Per a totes les edats

16. Biblioteca

Dissabte

11:00 - 21:00

Diumenge

11:00 - 20:00

Un any més, la Biblioteca Sagrada Família - Josep Maria Ainaud de Lasarte posa a l'abast de les persones visitants a la festa diversos llibres per consultar i llegir. Tots els llibres són de temàtica científica i n'hi ha tant per a públic infantil com per a persones adultes. Apropa’t a l’espai de lectura, llegeix i deixa’t portar pel coneixement!

Jocs d'estratègia

Joc

+8 anys

10. Reptes matemàtics

Dissabte

11:00 - 20:00

Diumenge

11:00 - 20:00

Traça la teva tàctica i planifica un seguit d’accions per vèncer una col·lecció de reptes on la lògica i la matemàtica són elements clau. Un conjunt de jocs que t’enganxaran alhora que posaran la teva ment ben en forma.

Mapa