Medi ambient

Inici » Categories Activitats » Medi ambient

La petjada de l’activitat humana sobre la Terra s’estén, però la bona notícia és que avui disposem els mitjans per aturar la degradació dels ecosistemes terrestres i marins. Tenim el coneixement, en major part generat gràcies a la recerca bàsica, i tenim la tecnologia, que en plena revolució digital han fet un salt sense precedents. Només ens falta passar a l’acció per adoptar mesures, a totes les escales, que permetin reduir el nostre impacte i conviure amb els altres milions d’espècies que habiten el planeta. Comencem?

Niu de ciència

Experiment, Taller

0-6 anys

11. Espai 0-6

Dissabte

11:00 - 19:00

Diumenge

11:00 - 19:00

Participa en aquesta activitat de descoberta i introducció a les ciències naturals. L’exploració en primera persona de diversos materials i curiositats de la natura t’engrescaran a formular-te preguntes i hipòtesis de manera espontània, i a treure les teves pròpies conclusions a partir de l’evidència. Una proposta on tindràs un primer contacte amb el procés de la recerca científica.

El balcó del Raval

Instal·lació

+14 anys

09. El balcó del Raval

Dissabte

11:00 - 21:00

Un acte tan quotidià com estendre la roba pot contribuir a sensibilitzar sobre un consum energètic responsable. Com? Descobreix-ho en aquesta proposta de ciència ciutadana, en la qual, de manera artística, podràs fer-te una idea dels teus hàbits energètics i com s’han vist afectats per les successives pujades del preu de l’electricitat. A més, podràs transformar-te en periodista de dades i extreure els teus propis titulars!

Agricultura urbana al Raval

Taller

+8 anys

13. Agricultura urbana

Dissabte

11:00 - 21:00

Diumenge

11:00 - 20:00

Saps com funciona un hort urbà? Com es munta? Què costa mantenir-lo? En aquest taller viuràs en directe el muntatge d’un hort urbà i com fer-ho perquè sigui eficient i prolífic. T’animes a fer de Barcelona una ciutat més verda?

Explorem els sons del Raval

Itinerari

+6 anys

17. Itineraris

Dissabte

12:00

Participa en una gimcana científica per caçar els sons del Raval. Mitjançant aquest itinerari t’aproparàs al patrimoni acústic d’un dels barris més diversos i atrafegats de Barcelona, documentant els diversos paisatges sonors d’una manera científica i amena. A més, en acabar podràs escoltar els enregistraments i reflexionar sobre la identitat sonora de cada barri.

Ciència de proximitat per a la millora de la vida quotidiana

Itinerari

+16 anys

17. Itineraris

Dissabte

13:15

Coneix els resultats del projecte d’investigació, disseny i fabricació CO-HAB-RAVAL, el qual té com a objectiu rehabilitar espais comuns del Raval. En aquest projecte s’ha partit de les necessitats del veïnat i de les seves capacitats per a aplicar solucions autogestionades. Tota una demostració de l’aplicació de la ciència en un context local. Descobreix-lo!

Jo, de petita, anava sempre al moll

Exposició

+8 anys

27. Museu Marítim de Barcelona

Dissabte

10:00 - 19:00

Diumenge

10:00 - 19:00

Aquesta exposició et farà reflexionar sobre la sostenibilitat i la pesca al barri de la Barceloneta. Mitjançant una radiografia del món passat, podràs apropar-te a la comunitat pescadora per entendre l’ofici i la situació del sector i, a la vegada, et plantejaràs quin és el paper de la ciutadania en un consum de peix sostenible.   Adreça: Avinguda de les Drassanes, s/n.

Com fabricar escumes de biopoliuretà?

Demostració, Taller

+8 anys

18. Makers

Dissabte

15:00

Els poliuretans biològics sorgeixen com una alternativa ecològica que ofereix avantatges importants tant per a la indústria com per a les persones consumidores, ja que s'utilitzen a tot arreu: en aïllament tèrmic, en matalassos, en calçat o, fins i tot, en dispositius biomèdics. Vine a aquesta sessió i aprèn com es fabriquen!

Un llegat de la Festa de la Terra

Demostració

8-12 anys

03. La Terra en transformació

Dissabte

13:45

L’alumnat de l'Escola Vedruna Àngels va cercar maneres de millorar la gestió dels residus al seu centre educatiu. Per fer-ho, va investigar, preguntar, indagar, plantejar solucions i les va dur a terme. Descobreix les pràctiques sorgides del treball realitzat i sorprèn-te amb els resultats de la seva recerca.

Jo i la ciutat sostenible

Espectacle

6-10 anys

03. La Terra en transformació

Diumenge

16:20, 17:25

Participa en la recerca de l’ecologista Rosa Berg i el seu intrèpid ajudant Eo Sun. Implica’t en una aventura en la qual intentaran esbrinar què passa a les ciutats i què podem fer per reduir la nostra petjada ecològica i contribuir a un món més sostenible.

Plasticøpyr Swich

Taller

+8 anys

03. La Terra en transformació

Dissabte

11:05 - 12:40

Realitza un mostreig seguint els protocols que utilitza l’equip científic del projecte Plasticøpyr Swich a les seves sortides de camp i aplica ciència ciutadana per minimitzar els residus de plàstic en rius de muntanya. D’aquesta manera, podràs cercar residus plàstics abandonats i tipificar-los segons siguin micro, meso o macroplàstics.

Regenerem els boscos amb bombes de llavors

Taller

6-12 anys

03. La Terra en transformació

Diumenge

13:30

Introdueix-te a la tècnica de reforestació iniciada per Fukuoka. A partir d’argila, humus i llavors elabora petits dispositius per regenerar el sòl i crear vida. Estaràs creant bombes d’argila amb llavors de plantes per regenerar el sòl després dels incendis que, a més et podràs endur a casa per plantar-les on vulguis.

Els insectes: fauna essencial per a la vida al planeta

Taller

6-12 anys

03. La Terra en transformació

Diumenge

18:25, 19:15

Quin paper juguen les abelles en la natura? Què són els sírfids? Què mengen les marietes? Coneix alguns dels insectes essencials per a la vida al planeta, alguns d’ells especialment beneficiosos per als horts. Descobriràs tots els seus secrets i, a més, podràs construir un petit refugi per a insectes perquè te l'enduguis i instal·lis allà on vulguis.

Pàgines

Mapa