Mirada al passat

Inici » Categories Activitats » Mirada al passat

L’estudi de la història geològica, biològica i social ens explica per què el món d’avui és com és. Un munt de tècniques i disciplines com la cosmologia, la paleontologia, l’arqueologia o la filogènia ens permeten fer aquesta mirada enrere en el temps, de pocs segles ençà fins al mateix origen de l’univers, ara fa uns 13.700 milions d’anys. Un conjunt de coneixements que ens permeten conèixer el passat per comprendre el present i encarar el futur.

El Raval al Neolític

Itinerari

+6 anys

17. Itineraris

Diumenge

12:00

Aprèn tot el que cal saber sobre els carrers del Raval! Fes un viatge en el temps amb aquesta ruta guiada on descobriràs el passat prehistòric de la zona a partir d'una sèrie de jaciments emblemàtics que es van excavar al barri a finals del segle XX i principis del XXI.

El naixement de l'univers

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

17:45

Des de les primeres civilitzacions, la humanitat s’ha qüestionat com es va crear el món on vivim i l’univers que ens envolta. La ciència ha recollit evidències que indiquen que tot es va originar amb una gran explosió (Big Bang) ara fa uns 13.700 milions d’anys, però quines altres teories existeixen sobre l’origen de l’univers? Vine a conèixer-les!

Patrimoni en 3D: viure, conèixer i aprendre

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

14:15

Quina influència positiva tenen les noves tecnologies en la conservació, la restauració, la difusió i el coneixement del patrimoni? Aquesta xerrada et revelarà algunes de la tècnica utilitzada per crear models tridimensionals que permeten fer visites virtuals i saber com s’han creat les obres del Museu Dalí, els frescos de Sant Climent de Taüll o l’arquitectura de la ciutat ibèrica d’Ullastret.

Rumba, arqueologia i nutrició

Espectacle, Taller

+8 anys

06. Escenari Raval

Dissabte

19:05

Dos aspectes aparentment tan diferents com són l’arqueologia i la dansa es troben en un espai dinamitzat pels sons i ritmes de la rumba. A partir de lletres de diverses cançons clàssiques de la rumba catalana i la teva participació interactiva, aquest espectacle et portarà a comprendre aspectes de la nostra dieta i a esbrinar quina relació hi ha entre l’arqueologia i la nutrició.

Atuells grecoromans de pedra: producció i innovació tecnològica en l'antiguitat

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

15:15

Els gerros de pedra de l’època clàssica són uns dels estris més informatius i fascinants de la cultura material antiga. Estudiar-los i comprendre'ls pot oferir informació molt valuosa sobre les habilitats tecnològiques dels pobles antics, del seu dia a dia i de les pràctiques rituals. En aquesta xerrada podràs conèixer els darrers avenços i les innovacions de l’arqueologia clàssica a través d’aquests objectes.

Bingo científic

Joc

Per a totes les edats

06. Escenari Raval

Diumenge

12:50, 18:10

Participa en aquest joc i viu l’emoció de cridar línia o bingo sobre conceptes científics. Com ho faràs? Fàcil! En lloc de números, hauràs de marcar les caselles utilitzant teories científiques que hauràs de relacionar amb qui les ha descobert, elements químics amb els seus símbols o, fins i tot, resoldre algun enigma matemàtic. Una activitat perfecta per a connectar idees i conceptes mentre et poses a prova!  

Arqueologia al plat: com ha canviat l'alimentació durant la història

Taller

+6 anys

02. Humans

Diumenge

17:35 - 18:35

Els hàbits alimentaris actuals són molt diferents dels d’altres èpoques. Vols esbrinar com s’han transformat? Participa en aquest taller amb mostres arqueològiques per comprendre com s’estudia l’alimentació de les societats passades. Descobriràs que analitzar restes d’ossos, llavors, residus químics i altres materials aporta informació molt valuosa.

A la recerca de dades per fer bioarqueologia

Taller

8-12 anys

02. Humans

Dissabte

12:30

El pol·len, les llavors i els carbons són elements biològics que amaguen informació del passat. El seu estudi fa possible la disciplina anomenada bioarqueologia. Vols posar-ho en pràctica? Separa aquests elements amb un sedàs, contempla’ls, identifica’ls amb la lupa i converteix-te en un bioarqueòleg o una bioarqueòloga.

Quan la tècnica va dominar l'aigua

Taller

8-12 anys

02. Humans

Diumenge

16:40

Vols conèixer quins eren els camins de l’aigua a la ciutat romana de Bàrcino? Vols convertir-te en artífex d’un aqüeducte i utilitzar les millors solucions per construir-lo? Amb maquetes i enginys hidràulics, esbrina com els nostres avantpassats i avantpassades van aconseguir dominar l’aigua gràcies a la tècnica.

Adapta’t: la nostra història evolutiva llegida en el genoma

Taller

+14 anys

02. Humans

Dissabte

15:25

Els genomes humans actuals conserven informació sobre la nostra història evolutiva. Per exemple, poden revelar-nos grans canvis culturals, com la transició de les societats nòmades del paleolític a les sedentàries del neolític, o com s’ho fan algunes poblacions per sobreviure en ambients extrems la gèlida tundra. Vine a descobrir-ho! Endinsa’t en els secrets del passat que s’amaguen en els genomes de la nostra espècie.

Genogràfic: el joc de la variabilitat genètica humana

Taller

+14 anys

02. Humans

Dissabte

16:25

Vine a jugar amb la variabilitat genètica humana! En aquest taller coneixeràs de primera mà un joc de taula sobre la composició genètica de les poblacions humanes que mostra com aquesta ha permès la nostra adaptació a entorns diversos. D’una manera ben lúdica, descobriràs com el clima, la dieta o el metabolisme es relacionen amb l’evolució de la nostra espècie.

El món dels fòssils

Taller

6-12 anys

02. Humans

Diumenge

14:35, 15:55

T’agraden els fòssils? Sabies que no només fossilitzen els ossos, sinó que també es poden trobar ous, dents, petjades o fins i tot defecacions fossilitzades? Viu en primera persona en què consisteix la paleontologia i, a partir de tota mena de fòssils, resol un seguit d’enigmes sobre els éssers que els van formar ara fa molts i molts anys.

Pàgines