Química

Inici » Categories Activitats » Química

Estudiar la matèria ens obre noves portes per encarar reptes com l’acumulació de residus al medi marí i terrestre, l’emmagatzematge d’energies renovables o la síntesi de fàrmacs més eficients. Tot això requereix la cerca de nous compostos i productes que permetin conciliar les necessitats de la societat amb l’equilibri ecològic. La revolució verda també és química.

Reptes científics

Experiment

+6 anys

19. Reptes científics

Dissabte

11:00 - 21:00

Diumenge

11:00 - 20:00

T’agrada exprimir-te el cervell per resoldre reptes? T’estimulen els desafiaments? Vine a posar-te a prova! Pensa i treu a relluir la teva creativitat buscant les solucions a un seguit de reptes d’una manera divertida i diferent.

Com fabricar escumes de biopoliuretà?

Demostració, Taller

+8 anys

18. Makers

Dissabte

15:00

Els poliuretans biològics sorgeixen com una alternativa ecològica que ofereix avantatges importants tant per a la indústria com per a les persones consumidores, ja que s'utilitzen a tot arreu: en aïllament tèrmic, en matalassos, en calçat o, fins i tot, en dispositius biomèdics. Vine a aquesta sessió i aprèn com es fabriquen!

Per què necessitem bateries molt petites?

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

18:45

Has sentit a parlar de les bateries d’estat sòlid? Ara com ara són la gran promesa per aconseguir proporcionar la suficient energia en espais molt reduïts, fins i tot nanomètrics. No et perdis aquesta microxerrada on podràs conèixer les limitacions de les bateries de ions de liti, els reptes que plantegen i com les bateries d’estat sòlid són una solució capaç d’integrar-se de forma sostenible i respectuosa amb l’entorn.

Algun cop has vist una cèl·lula?

Demostració, Taller

6-14 anys

07. Vida i salut

Diumenge

12:50, 13:25

Saps com és una cèl·lula? L’has vist mai amb els teus propis ulls? En aquest taller veuràs cèl·lules vegetals amb un microscopi, aprendràs a preparar una mostra i tenyir-la amb agents de tinció no tòxics. Prepara’t per a sorprendre’t amb la seva estructura i organització.

Juguem amb la ciència

Taller

3-8 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

11:00, 11:20, 11:40

Sabies que un imant pot moure cereals en un bol d'aigua o que la mescla d’unes ampolles i pastilles efervescents pot fer que s'inflin globus? En aquest taller relacionaràs conceptes científics amb objectes del dia a dia i veuràs en primera persona com funcionen i quina és la lògica que s’amaga al darrere.   

Jugant amb els colors

Taller

6-10 anys

12. Ciència bàsica

Dissabte

15:55

Sabies que es pot fer un arc de Sant Martí amb líquids de diferents densitats i una mica de colorant? O bé que és possible combinar aigua amb colorant per obtenir nous colors, gràcies a la capil·laritat? Mitjançant l'aigua i els colors aprendràs diferents conceptes de la física i la química de les substàncies. No t’ho perdis!

Descobrint el iode: del laboratori a les teves mans

Demostració, Taller

10-16 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

13:25

Aprèn-ho tot sobre el iode i les seves propietats químiques a través d’un seguit d’experiments amb diferents substàncies. Mitjançant aquestes proves podràs investigar aspectes com la seva sublimació, l'obtenció d'empremtes dactilars utilitzant una cambra de iode “casolana” i fins i tot el conegut experiment del rellotge construït amb aquest element.

El mètode científic… quin altre si no?

Taller

8-12 anys

12. Ciència bàsica

Diumenge

18:30, 18:50, 19:10

Saps com s’ho fan les persones que es dediquen a la ciència per treure les seves conclusions? Descobreix-ho amb experiments vivencials on podràs posar en pràctica l'anomenat mètode científic i aprendràs les passes que cal seguir. Mitjançant reptes, desafiaments i reaccions químiques aprendràs a qüestionar tot el que t’envolta i guanyaràs pensament crític.  

Química extractiva amb emissions zero - Activitat cancel·lada

Demostració, Espectacle

+6 anys

06. Escenari Raval

Diumenge

12:50

Atenció: aquesta activitat ha estat cancel·lada, disculpeu les molèsties.  Contempla com s’obtenen diversos elements químics a partir dels seus minerals en aquest espectacle que reprodueix una planta metal·lúrgica a petita escala, amb metalls incandescents a més de 1000 graus. Aquest és un dels processos essencials per a la nostra civilització, però encara avui no s’han desenvolupat alternatives lliures de contaminació. Cap a on avança el futur d’aquesta indústria? Vine a descobrir-ho.

Bingo científic

Joc

Per a totes les edats

06. Escenari Raval

Diumenge

12:50, 18:10

Participa en aquest joc i viu l’emoció de cridar línia o bingo sobre conceptes científics. Com ho faràs? Fàcil! En lloc de números, hauràs de marcar les caselles utilitzant teories científiques que hauràs de relacionar amb qui les ha descobert, elements químics amb els seus símbols o, fins i tot, resoldre algun enigma matemàtic. Una activitat perfecta per a connectar idees i conceptes mentre et poses a prova!  

Espai de lectura

Instal·lació

Per a totes les edats

16. Biblioteca

Dissabte

11:00 - 21:00

Diumenge

11:00 - 20:00

Un any més, la Biblioteca Sagrada Família - Josep Maria Ainaud de Lasarte posa a l'abast de les persones visitants a la festa diversos llibres per consultar i llegir. Tots els llibres són de temàtica científica i n'hi ha tant per a públic infantil com per a persones adultes. Apropa’t a l’espai de lectura, llegeix i deixa’t portar pel coneixement!

Mapa