Salut i biomedicina

Inici » Categories Activitats » Salut i biomedicina

La pandèmia de covid-19 ha fet evident la importància de la ciència i del coneixement en les nostres vides. Un altre signe d’aquesta rellevància és el creixement de l’esperança de vida durant l’últim segle gràcies a l’avenç de la recerca, la medicina i l’adopció d’hàbits més saludables. En aquesta evolució, les tècniques de seqüenciació genètica i la supercomputació han marcat un punt d’inflexió en les dues darreres dècades. Com continuarà aquesta aventura fascinant?

Habilitats familiars

Taller

0-11 anys

11. Espai 0-6

Dissabte

11:30

Visita aquest espai de jocs i comparteix, a través d’un taller d’habilitats familiars, les teves inquietuds sobre la cura infantil per tal de millorar les competències de criança. A través del joc, dues professionals en benestar emocional dels CAP Raval Nord i Sud t’ajudaran a construir una dinàmica familiar positiva.

Ciència de proximitat per a la millora de la vida quotidiana

Itinerari

+16 anys

17. Itineraris

Dissabte

13:15

Coneix els resultats del projecte d’investigació, disseny i fabricació CO-HAB-RAVAL, el qual té com a objectiu rehabilitar espais comuns del Raval. En aquest projecte s’ha partit de les necessitats del veïnat i de les seves capacitats per a aplicar solucions autogestionades. Tota una demostració de l’aplicació de la ciència en un context local. Descobreix-lo!

On és Wally? La intel·ligència artificial com a eina mèdica

Taller

+8 anys

18. Makers

Diumenge

15:40, 16:30

Introdueix-te en el món de la intel·ligència artificial a través d’una activitat interactiva, participativa i visual. Participa en aquest taller on descobriràs què són els algoritmes, com funcionen i quines són les passes necessàries per entrenar-los.

Neural code

Taller

+8 anys

18. Makers

Diumenge

13:50, 14:45

Què saps sobre neurociència? En aquest taller podràs entendre com són els models matemàtics que es creen per explicar els comportaments elementals del cervell a través de dues activitats, en les quals mesuraràs l’activitat elèctrica amagada dins dels músculs i la memòria de treball.

Com es desenvolupa el cervell? L’impacte d’experiències primerenques

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

17:15

Com es genera l’activitat cerebral? Coneixes els circuits responsables de processar la informació que ens arriba en tot moment a través dels nostres sentits? Aprèn com es creen les aptituds d’un bebè durant els seus primers dos anys de vida i l'important que són les interaccions amb l'ambient per al seu desenvolupament.

Intel·ligència artificial i medicina personalitzada

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

18:45

La revolució digital que estem vivint està obrint moltes portes a la biomedicina. Avui, disciplines com la biologia o la química s’uneixen amb la intel·ligència artificial per avançar cap a una medicina més precisa i personalitzada. Esbrina com aquesta combinació permet desenvolupar fàrmacs i tractaments més eficients i a mida, adaptats a la biologia de cada persona.

Joves, comunicació i covid-19

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

17:45

Durant dos anys, les mesures de contenció de la covid-19 han transformat i limitat les nostres vides. Vine a reflexionar com ha estat la comunicació de la pandèmia entre la gent jove i com aquesta franja d’edats s’ha vist representada en el discurs dels mitjans de comunicació. Podràs conèixer algunes propostes per millorar la comunicació amb la joventut de la pandèmia i, en general, de la ciència.

Prions: les proteïnes assassines

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

13:15

Els prions són un tipus de proteïnes amb una estructura anòmala que, a més, poden induir a altres proteïnes a què adoptin la seva mateixa estructura. Són, per tant, agents infecciosos que causen malalties neurodegeneratives, en molts casos mortals, com la coneguda malaltia de les vaques boges. Coneix tots els detalls sobre aquestes proteïnes i com s’investiguen des de la ciència.

20 anys a l’era postgenòmica… i ara, què?

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

16:45

El mil·lenni va començar amb la publicació del genoma humà, una gran fita dins la història de la ciència. 20 anys després, parlem de l'era postgenòmica, on la seqüenciació de l’ADN és una eina recurrent en les ciències de la vida, però... saps què és realment la genòmica? Descobreix-ho i comprova com ha canviat la forma d'estudiar i comprendre la biologia.

“Movent-nos” cap a la recuperació després d’una lesió medul·lar

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

14:45

És possible recuperar la mobilitat de les extremitats després d’una lesió a la medul·la espinal? Vine a entendre com el sistema nerviós controla el moviment de braços i cames, quines alteracions es produeixen quan hi ha una lesió i de quina manera es pot recuperar la funcionalitat de les extremitats.

Revolució en el tractament de la migranya

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

13:45

La migranya és la malaltia més freqüent i la segona més incapacitant. Alhora també, és una de les més desconegudes per la població. Vine a descobrir els grans avenços en el seu coneixement assolits els últims anys i com s’ha prosperat en la cerca de tractaments més eficaços i que, a més, ja estan a disposició de tothom.

Beneficis dels probiòtics en la qualitat de vida de les persones

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

11:15

Sabies que els probiòtics poden intervenir de manera positiva sobre la qualitat de vida de les persones? Vine a descobrir a fons aquests aliments que contenen microorganismes vius amb la funció de mantenir l’equilibri d’aquells bacteris beneficiosos que viuen al nostre cos i que afavoreixen la nostra salut.

Pàgines

Mapa