header

01. Microxerrades

Inici » Espais Activitat » 01. Microxerrades

Com es desenvolupa el cervell? L’impacte d’experiències primerenques

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

17:15

Com es genera l’activitat cerebral? Coneixes els circuits responsables de processar la informació que ens arriba en tot moment a través dels nostres sentits? Aprèn com es creen les aptituds d’un bebè durant els seus primers dos anys de vida i l'important que són les interaccions amb l'ambient per al seu desenvolupament.

Emergència climàtica i capitalisme, quina és la relació?

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

20:45

Quin vincle hi ha entre el model de producció capitalista i l’impacte humà sobre el planeta? Uneix-te a aquest repàs sobre les principals evidències empíriques i característiques del model econòmic i l’emergència climàtica, i descobreix algunes alternatives per mitigar la crisi ambiental que estem vivint.

El naixement de l'univers

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

17:45

Des de les primeres civilitzacions, la humanitat s’ha qüestionat com es va crear el món on vivim i l’univers que ens envolta. La ciència ha recollit evidències que indiquen que tot es va originar amb una gran explosió (Big Bang) ara fa uns 13.700 milions d’anys, però quines altres teories existeixen sobre l’origen de l’univers? Vine a conèixer-les!

Intel·ligència artificial i medicina personalitzada

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

18:45

La revolució digital que estem vivint està obrint moltes portes a la biomedicina. Avui, disciplines com la biologia o la química s’uneixen amb la intel·ligència artificial per avançar cap a una medicina més precisa i personalitzada. Esbrina com aquesta combinació permet desenvolupar fàrmacs i tractaments més eficients i a mida, adaptats a la biologia de cada persona.

T'imagines alguna cosa més calenta que el Sol?

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

12:15

La fusió és la reacció que es produeix en les estrelles i que genera energia com la que ens arriba del Sol. És una font d’energia neta i inesgotable, i per poder-la obtenir calen temperatures altíssimes, de 100 milions de graus. Resol els teus dubtes sobre la fusió! Descobriràs en què difereix de la fissió i com Barcelona està contribuint a avançar cap a la generació d’aquest tipus d’energia.

Ciència i engany, l'objectivitat de la recerca davant del mirall

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

11:45

L’auge d’Internet i les noves tecnologies de la comunicació ha afavorit la proliferació de notícies enganyoses o fake news. Com afecta aquest fenomen a la ciència, la qual és sovint percebuda com el regne de l’objectivitat i el coneixement veritable? Descobreix, a través de l’exemple de les nanotecnologies, quina és la relació entre l’engany i la ciència.

Sexe i gènere, biologia i cultura

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

18:15

Quina relació hi ha entre el sexe biològic i el gènere social? Som dones i homes perquè naixem dones i homes, o perquè la societat ens cria com a tals? Vine a reflexionar sobre aquests aspectes i esbrina com comprendre la realitat biològica i cultural de la nostra espècie ens pot ajudar a avançar cap a una societat millor.

Joves, comunicació i covid-19

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

17:45

Durant dos anys, les mesures de contenció de la covid-19 han transformat i limitat les nostres vides. Vine a reflexionar com ha estat la comunicació de la pandèmia entre la gent jove i com aquesta franja d’edats s’ha vist representada en el discurs dels mitjans de comunicació. Podràs conèixer algunes propostes per millorar la comunicació amb la joventut de la pandèmia i, en general, de la ciència.

Prions: les proteïnes assassines

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

13:15

Els prions són un tipus de proteïnes amb una estructura anòmala que, a més, poden induir a altres proteïnes a què adoptin la seva mateixa estructura. Són, per tant, agents infecciosos que causen malalties neurodegeneratives, en molts casos mortals, com la coneguda malaltia de les vaques boges. Coneix tots els detalls sobre aquestes proteïnes i com s’investiguen des de la ciència.

De depuradores a ecofactories: biocombustible a partir d’aigües residuals

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Dissabte

11:15

Una ecofactoria és un tipus de planta industrial que reaprofita de manera eficient els residus i permet reduir l’explotació de matèries primeres. Coneix el cas concret de LIFE Nimbus, un projecte pioner de recerca a la depuradora del Baix Llobregat per produir biocombustibles a partir d’aigües residuals i que impulsa el concepte d'ecofactoria com la solució per promoure l'economia circular.

Barcelona: una cartografia per passejar

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

12:45

Els mapes representen l’entorn on vivim i ens diuen coses molt diferents segons el propòsit amb què s’han elaborat. Avui dia, els sistemes d’informació geogràfica permeten elaborar mapes amb multitud de dades quantificables i geolocalitzades al mateix temps. Apropa’t a aquests sistemes i aprofundeix-hi amb una cartografia dels espais de passeig de Barcelona i la quantitat de cel visible des d’ells.

20 anys a l’era postgenòmica… i ara, què?

Microxerrada

+16 anys

01. Microxerrades

Diumenge

16:45

El mil·lenni va començar amb la publicació del genoma humà, una gran fita dins la història de la ciència. 20 anys després, parlem de l'era postgenòmica, on la seqüenciació de l’ADN és una eina recurrent en les ciències de la vida, però... saps què és realment la genòmica? Descobreix-ho i comprova com ha canviat la forma d'estudiar i comprendre la biologia.

Pàgines

Subscriure a RSS - 01. Microxerrades