header

02. Humans

Inici » Espais Activitat » 02. Humans

Com definim les paraules noves?

Taller

+16 anys

02. Humans

Dissabte

17:25

Gamer, videoblog, achuchable... Les persones parlants de les llengües catalana i espanyola utilitzem cada dia paraules noves. La lingüística aplicada s’ocupa de recollir el procés de formació de nous mots, l’ús, els significats que adquireixen i les diferents variants. El següent pas serà definir-los perquè més parlants en puguin conèixer el significat. Esbrina com funciona aquest procés i tria els neologismes que més t’interessin per proposar les teves definicions.

Narrativa de ficció i els límits de la ciència

Demostració, Taller

+16 anys

02. Humans

Diumenge

18:50

En cada moment històric la ciència té uns límits i en els últims dos-cents anys, part de la narrativa de ficció els ha intentat superar. Vine i, a partir de set novel·les de diferents èpoques, identifica alguns límits científics del moment que l'obra planteja vèncer. La velocitat de la llum, la fletxa del temps, els viatges interestel·lars… Una activitat lúdica en la qual hi ha un premi en joc!

Arqueologia al plat: com ha canviat l'alimentació durant la història

Taller

+6 anys

02. Humans

Diumenge

17:35 - 18:35

Els hàbits alimentaris actuals són molt diferents dels d’altres èpoques. Vols esbrinar com s’han transformat? Participa en aquest taller amb mostres arqueològiques per comprendre com s’estudia l’alimentació de les societats passades. Descobriràs que analitzar restes d’ossos, llavors, residus químics i altres materials aporta informació molt valuosa.

A la recerca de dades per fer bioarqueologia

Taller

8-12 anys

02. Humans

Dissabte

12:30

El pol·len, les llavors i els carbons són elements biològics que amaguen informació del passat. El seu estudi fa possible la disciplina anomenada bioarqueologia. Vols posar-ho en pràctica? Separa aquests elements amb un sedàs, contempla’ls, identifica’ls amb la lupa i converteix-te en un bioarqueòleg o una bioarqueòloga.

Quan la tècnica va dominar l'aigua

Taller

8-12 anys

02. Humans

Diumenge

16:40

Vols conèixer quins eren els camins de l’aigua a la ciutat romana de Bàrcino? Vols convertir-te en artífex d’un aqüeducte i utilitzar les millors solucions per construir-lo? Amb maquetes i enginys hidràulics, esbrina com els nostres avantpassats i avantpassades van aconseguir dominar l’aigua gràcies a la tècnica.

Adapta’t: la nostra història evolutiva llegida en el genoma

Taller

+14 anys

02. Humans

Dissabte

15:25

Els genomes humans actuals conserven informació sobre la nostra història evolutiva. Per exemple, poden revelar-nos grans canvis culturals, com la transició de les societats nòmades del paleolític a les sedentàries del neolític, o com s’ho fan algunes poblacions per sobreviure en ambients extrems la gèlida tundra. Vine a descobrir-ho! Endinsa’t en els secrets del passat que s’amaguen en els genomes de la nostra espècie.

Genogràfic: el joc de la variabilitat genètica humana

Taller

+14 anys

02. Humans

Dissabte

16:25

Vine a jugar amb la variabilitat genètica humana! En aquest taller coneixeràs de primera mà un joc de taula sobre la composició genètica de les poblacions humanes que mostra com aquesta ha permès la nostra adaptació a entorns diversos. D’una manera ben lúdica, descobriràs com el clima, la dieta o el metabolisme es relacionen amb l’evolució de la nostra espècie.

TrackU: una eina per conèixer el teu risc de contagi de SARS-CoV-2

Taller

+8 anys

02. Humans

Dissabte

18:20, 19:00

Risc de contagi, incidència o rastreig són termes que han aparegut als mitjans cada dia durant la pandèmia de covid-19, però saps com es determinen o en què consisteixen aquests conceptes? Descobreix com funciona l’estudi de contactes i aprèn a determinar el risc de contagiar-te o de contagiar altres persones en diferents situacions. 

El món dels fòssils

Taller

6-12 anys

02. Humans

Diumenge

14:35, 15:55

T’agraden els fòssils? Sabies que no només fossilitzen els ossos, sinó que també es poden trobar ous, dents, petjades o fins i tot defecacions fossilitzades? Viu en primera persona en què consisteix la paleontologia i, a partir de tota mena de fòssils, resol un seguit d’enigmes sobre els éssers que els van formar ara fa molts i molts anys.

Fem de paleontòlegs i paleontòlogues!

Taller

6-12 anys

02. Humans

Diumenge

13:55, 15:15

Per desenterrar els fòssils, cal utilitzar martells, picoles, pinzells... és una feina de precisió. Endinsa’t en una excavació paleontològica i posa’t dins la pell d’una persona especialista en aquesta ciència. Excava, recupera un seguit de fòssils i munta’ls per esbrinar a quin animal van pertànyer en el passat. Seràs capaç d’identificar-lo?

I tu, t’arrisques? El joc de la prevenció

Taller

+8 anys

02. Humans

Diumenge

12:55

Amb la salut no s’hi juga... però jugant entendràs de forma ràpida i divertida per què és tan important vacunar-nos i seguir les pautes de prevenció de malalties com el càncer. A partir de l’exemple del virus del papil·loma humà, descobriràs que alguns càncers es poden prevenir, com els que s’originen a partir d’infeccions, i coneixeràs eines com les vacunes o els programes de detecció precoç per protegir-te’n. 

Temps, clima i paisatge

Taller

+8 anys

02. Humans

Dissabte

13:25

El temps meteorològic és molt canviant, però a cada zona segueix un patró general que s’anomena clima. No obstant això, el clima al llarg de la història també ha canviat, com ho ha fet el paisatge. Segueix les transformacions del clima i del paisatge de Barcelona des de la prehistòria fins avui amb aquesta activitat plena d’elements interactius. Et sorprendrà com ha canviat l’entorn amb el temps.

Pàgines

Subscriure a RSS - 02. Humans