Investiguem com funciona el test d'antígens
Taller
+12 anys
12. Ciència bàsica
Descobreix en què consisteix el test d'antígens, quina és la base científica d'aquest tipus de prova i quins avantatges i inconvenients presenta a l'hora de detectar el coronavirus. Al taller experimentaràs amb les teves pròpies mans i aprendràs com ho fan els científics i les científiques al laboratori.
Temperatura, desordre i entropia
Taller
+10 anys
12. Ciència bàsica
Esbrina com funcionen, d’una manera fàcil i divertida, alguns conceptes de física estadística que es relacionen amb nocions intuïtives com el moviment o el desordre. Així mateix, al taller podràs explorar magnituds físiques com l’entropia a través de programes i jocs d’ordinador.
Juguem amb la ciència
Taller
3-8 anys
12. Ciència bàsica
Sabies que un imant pot moure cereals en un bol d'aigua o que la mescla d’unes ampolles i pastilles efervescents pot fer que s'inflin globus? En aquest taller relacionaràs conceptes científics amb objectes del dia a dia i veuràs en primera persona com funcionen i quina és la lògica que s’amaga al darrere.
Les lleis del moviment
Demostració, Taller
8-14 anys
12. Ciència bàsica
Què és el moviment? A través del mateix cos, pilotes de tenis, una corda i exemples pràctics experimentaràs les lleis de Newton i els diferents tipus de moviment que podem fer conjuntament amb les seves combinacions. A més, també aprendràs la diferència entre moviment rectilini i circular, i moviment uniforme i accelerat. Descobreix-ho!
El so dels colors
Taller
6-12 anys
12. Ciència bàsica
Atreveix-te a experimentar amb els colors i a descobrir quina relació tenen amb el so. També podràs comprendre per què veiem els objectes en color en comptes d'en blanc i negre. En aquest taller, pensat per ser purament pràctic, comprovaràs com funcionen diversos conceptes i de quina manera treballen els nostres ulls.
Islam i ciència
Microxerrada
+16 anys
12. Ciència bàsica
Hi ha alguna relació entre l’Islam i les pandèmies? Quines precaucions cal tenir, segons l’Islam, per a prevenir els contagis davant una malaltia transmissible? En aquest taller trobaràs les respostes a aquestes preguntes i coneixeràs si el concepte de confinament i distància social és una cosa nova o ja existia abans de la pandèmia.
Jugant amb els colors
Taller
6-10 anys
12. Ciència bàsica
Sabies que es pot fer un arc de Sant Martí amb líquids de diferents densitats i una mica de colorant? O bé que és possible combinar aigua amb colorant per obtenir nous colors, gràcies a la capil·laritat? Mitjançant l'aigua i els colors aprendràs diferents conceptes de la física i la química de les substàncies. No t’ho perdis!
La força que ens uneix
Demostració, Taller
+12 anys
12. Ciència bàsica
La força nuclear forta és l'encarregada de mantenir unides les partícules i subpartícules que formen els nuclis dels àtoms. A través de trencaclosques dinàmics i divertits, descobreix de forma molt visual les lleis que permeten combinar aquestes partícules per a formar tota la matèria que ens envolta.
Melanogaster, Catch the Fly!
Taller
+10 anys
12. Ciència bàsica
Implica’t en aquest taller sobre genòmica on coneixeràs les tècniques més modernes de seqüenciació d’ADN. Aquestes s’iutilitzen per identificar els elements mòbils implicats en l'adaptació dels organismes als nous ambients. Descobreix-ho amb els teus propis ulls mitjançant el dispositiu Magni-Fly amb què convertiràs el teu mòbil en una sorprenent lupa estereoscòpica.
L’energia al palmell de la mà
Taller
+8 anys
12. Ciència bàsica
Saps com funciona la conversió i el transport d'energia? I per què la microescala, és a dir, l’escala de les coses molt petites, ha canviat completament el món? En aquesta activitat faràs proves per comprendre les claus de la conversió d'energia. A més, també descobriràs a què ens referim quan parlem de microescala i podràs veure els fenòmens físics i químics que sorgeixen quan es miniaturitzen els generadors elèctrics.
Del caos a les fractals: les matemàtiques de l’incontrolable
Demostració, Taller
+8 anys
12. Ciència bàsica
Descobreix-ho tot sobre el caos i les fascinants figures fractals en aquest taller on veuràs exemples a través d’activitats pràctiques. Podràs gaudir d’experiències com explorar un pèndol doble caòtic, un circuit caòtic de Chua, construir a mà una fractal “floc de neu” de Koch i observar interactivament el conjunt de Mandelbrot en alta resolució.
Juga, llegeix i descobreix la bioenginyeria
Taller
+10 anys
12. Ciència bàsica
Endinsa’t en el món de la bioenginyeria d’una manera divertida i lúdica. Mitjançant diversos jocs i amb l’ajuda de l’Ibbi, la superheroïna dels còmics de l’IBEC, aprendràs perquè serveix aquesta branca de la ciència. A més, podràs jugar amb un microscopi de força atòmica a través d’una app i interactuar amb el nanomón. No t’ho perdis!
Pàgines
