Barcelona cultura

Creació i museus

Diversos espais 30/06 - 12/07

Els centres d’art de la ciutat esdevenen escenaris insospitats en mans de les persones residents als centres de creació artística, que dialoguen mitjançant les seves propostes amb els fons artístics, històrics o etnogràfics que conserva cada espai.

Les propostes d’enguany són:

El parc

Creació: Ricard Soler / Obskené
Disciplina: teatre
Espai: Museu de Ciències Naturals
Data: 1 de juliol
Horari: 19.00 h

Una reivindicació dramatúrgica de l’espai públic com a indret de trobada entre persones desconegudes. Amb el so d'un programa de ràdio com a fil conductor, el muntatge presenta una desena de trobades atzaroses entre desconegudes. Una dona gran que encara creu en l’amor romàntic, una artista famosa, una noia que corre... De dues en dues, les protagonistes es troben inesperadament i comparteixen uns instants de les seves vides. Són una multitud d’encontres cadascun dels quals obre l'horitzó d’una possible nova relació. Els espectadors, com els ocells del parc, són testimonis d’una successió de converses íntimes i úniques, de coincidències i atzars. Com a escenaris, els parcs, les places o qualsevol espai públic urbà que possibiliti la trobada fortuïta.

Idea original i direcció: Ricard Soler Mallol Dramatúrgia textual: Eva Redondo Interpretació: Mireia Illamola, Teresa Vallicrosa Veu en off: Eva Redondo Ajudanta de direcció: Inés García- Pertierra Tècnic de so (per confirmar):Adrià Pinar Producció executiva: Teresa Petit

Una coproducció del Teatre Tantarantana i el Museu de Ciències Naturals.

La pell Rosetta

Creació: Laura Maure i altres
Disciplina: música, performance
Espai: Museu Etnològic i de Cultures del Món
Data: 2 de juliol
Horari: 12.00 i 18.30 h

Malgrat el valor inestimable que tenen, un gran nombre de les llengües d’arreu del món estan desapareixent a un ritme alarmant. Es calcula que, cap al final del segle XXI, només sobreviurà el 10% de les llengües que es parlen actualment. I la pèrdua d’una llengua suposa un empobriment de la humanitat en múltiples aspectes. Sobre aquesta situació ens parla l’acció ideada per Laura Maure, que incorpora a la performance un trio de veus femenines que, de manera ambulant, pronunciarà paraules en desús procedents de llengües amenaçades, com el tibetà, l’amazic, el chamacoco o el català. Les performers posaran l’accent en la paraula, però també en un altre indicador que, com la llengua, també és cultural: el teixit i les indumentàries.

L’acció quedarà completada, previsiblement, amb una instal·lació immersiva.

Una coproducció de Fabra i Coats: Fàbrica de Creació i el Museu Etnològic i de Cultures del Món.

El sol s’abaixarà hi haurà ordre

Creació: Albert Chamorro 
Disciplina: teatre, instal·lació
Espai: El Born Centre de Cultura i Memòria
Data: 2 i 3 de juliol
Horari: De 10.00 a 19.30. Passis cada 15 min.

Es pot somiar despert? Un vers de Joan Brossa dona títol a una proposta que pretén aproximar-se al món dels somnis d’una manera artificial. La realitat virtual esdevé el motor per aprofundir en l’espai més ocult de la nostra consciència tot partint de les imatges hipnagògiques del poeta i de l’obra de Josefa Tolrà, una mèdium i artista autodidacta que va fascinar Brossa. Amb l’eina de la realitat virtual com a vehicle, pretenem emportar-nos el públic a un viatge pel món dels somnis, on els paisatges plàstics i sonors generats ens permetin treure el cap a un territori que sempre ens ha estat barrat.

Una coproducció de la Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures i El Born Centre de Cultura i Memòria.

Autoria i escenografia: Urati laboratori Concepte, posada en escena, vídeo: Albert Chamorro Realització plàstica: Marta Lofi Espai sonor: Sergio Camacho

Col·laboració en la creació: Fundació Joan Brossa - Centre de les Arts Lliures, El Born Centre de Cultura i Memòria, Estruch - Fàbrica de Creació de Sabadell, i l’Institut de Cultura de Barcelona.

Registres evanescents

Creació: Constanza Brnčić, Alfredo Costa, Blanca Tolsà
Disciplina: performance, acció
Espai: Museu de la Música
Data:  8 de juliol
Horari: per determinar

Entrar en un lloc desconegut, caòtic, ple de llibres, instruments, equips de so, cassets, discs, vinils... en definitiva, ple d'una vida. És el que han fet els autors d'aquesta proposta en endinsar-se en el pis de Gràcia del desaparegut músic i agitador cultural Víctor Nubla. Allà han discutit com abordar un arxiu personal que és el reflex de tota una vida. Dimensions visuals, sonores i corpòries que reflecteixen l’evanescència de tota superfície de registre i que plantegen qüestions sobre la memòria, l’arxiu, l’ordre i el caos, la fragilitat de la vida i la rotunditat de la mort.

Una coproducció del Museu de la Música de Barcelona – Centre Robert Gerhard i Graner, centre de creació de dansa i arts vives. Amb la col·laboració de Gràcia Territori Sonor.​.

Direcció: Constanza Brnčić, Col·laboracions artístiques: Blanca Tolsà (ballarina i coreògrafa), Alfredo Costa-Monteiro (músic i poeta), Tristán Pérez-Martín (realitzador de vídeo i fotògraf) Beatriz González Magadán (ull extern i ajudantia de direcció)

No verbal

Creació: Aurora Caja 
Disciplina: circ
Espai: Museu Picasso de Barcelona
Data: 9 i 10 de juliol
Horari: 19 h

L’artista de circ i artista plàstica Aurora Caja ens proposa un viatge de descoberta que vol ser com la llum en la foscor. És un relat físic que ens parla de l’ésser humà des de la seva honestedat més animal; una lluita per trobar la veu pròpia en un món ple de soroll; una rebel·lió.

En un univers plàstic, el cos esbossa la narració. El seu llenguatge està fet d’equilibris, de moviment acrobàtic, de contorsió i de dibuix.

Com a punt en comú entre l’obra de Pablo Picasso i la peça d’Aurora Caja, trobarem que tots dos artistes tenen interès a jugar amb les possibilitats de fragmentació de la figura humana i miren d’expressar-se a partir de la recerca de noves possibilitats corporals.

Una coproducció de La Central del Circ i el Museu Picasso de Barcelona.

Creació i interpretació: Aurora Caja Mirada externa: Alejandro Dutra, Chiara Marchese Col·laboració com a mirada externa: Núria Curcoll, Stefan Kinsman, Roma Monasterio Vestuari: Eulàlia Roca, Aurora Caja Disseny d'il·luminació i so: Gabriela Bianchi F. Escenografia: Miquel Giol, Aurora Caja Administració: Les Thérèses. Suport a la creació: Ésacto’Lido - École supérieure des arts du cirque Toulouse-Occitanie (França), La Central del Circ - Fàbrica de Creació de Barcelona, i Café de las Artes Teatro, de Santander.

Castells a l’aire

Creació: Raquel Gualtero i Raquel Klein
Disciplina: dansa
Espai: Castell de Montjuïc
Data: 9 de juliol
Horari: per determinar

Potser vau veure, en l’última edició del Dansa Metropolitana, la performance de Raquel Gualtero i Raquel Klein amb la participació dels ZA!, La rebelión de las aburridas, on aquestes artistes ens parlaven de sobreproducció i sobreexplotació en una crítica al pensament capitalista. Ara, totes dues donen continuïtat al seu treball conjunt presentant Castells a l’aire, una nova investigació que parteix de la idea d’insistència i que es basa en la lleugeresa conceptual del joc.

En aquesta ocasió, la pràctica conviurà en diàleg amb els espais del Castell de Montjuïc, el disseny lumínic d’Arnau Sala i el so d’Adrià Juan i Albert Tarrats.

Una coproducció de La Caldera i el Castell de Montjuïc.

CORPUS. Una exposició escènica

Creació: Irene Vicente
Disciplina: teatre
Espai: Museu Frederic Marès
Data: 10 de juliol
Horari: 12.00 h

Potser les arts plàstiques han estat presents als escenaris des de l’antiguitat, però a CORPUS, que, de fet, és una exposició, passa a l’inrevés: és el teatre el que entra en el museu per passar a formar part del seu relat, exactament igual que les peces que estan dipositades entre els seus fons. I és que, a CORPUS. Una exposició escènica, els espectadors i les espectadores podran revisar algunes de les peces exposades mitjançant les accions i els fets que aquestes obres representen.

Una coproducció de la Nau Ivanow i el Museu Frederic Marès.

Salvapantalles fantasma

Creació: Daniel Moreno Roldán
Disciplina: instal·lació, art i tecnologia
Espai: Museu del Disseny de Barcelona
Data:  12 de juliol
Horari: per determinar

Una proposta inèdita de Daniel Moreno Roldán (resident a l’Hangar) per al Museu del Disseny que pretén obrir un espai de debat a l’entorn de l’ètica de la tecnologia. A partir d’una instal·lació audiovisual formada per diversos aparells de televisió d’èpoques passades, així com per un sistema d’emissió de televisió analògica, es pretén fer crítica de la cultura actual del “tecnoprogrés”, l’obsolescència i la nostàlgia vers la tecnologia.

Una coproducció d’Hangar i el Museu del Disseny de Barcelona.

Dades

Dates i horaris De l'1 al 12 de juliol

Espai Diversos espais

Activitats relacionades

Comparteix aquest contingut

Compra d'entrades