Barcelona cultura

Different Trains, de Beatriz Caravaggio

El nord-americà Steve Reich, un dels pioners del minimalisme, va compondre el 1988 una peça sobre l'Holocaust jueu. Gairebé trenta anys més tard, aquesta obra videogràfica confereix vida visual a la partitura, interpretada pel Kronos Quartet.

Tot parteix de Different Trains, obra d'un autor nascut el 1936 que, juntament amb compositors com ara John Cage o Philip Glass, és un dels noms fonamentals en la història de la música contemporània dels EUA. És una obra per a quartet de corda i so enregistrat que s'estructura en tres moviments. El compositor rememora els viatges en tren que ell mateix va fer entre el 1939 i el 1942 entre Nova York i Los Angeles arran del divorci dels pares, i els posa en relació amb el viatge en tren, molt probablement amb destinació a un camp de concentració, que hauria estat obligat a realitzar un nen de la seva mateixa edat a l'Europa d'aquell mateix període. Vint-i-vuit anys després que la peça fos composta, la realitzadora Beatriz Caravaggio va rebre l'encàrrec de la Fundación BBVA de crear una obra videogràfica que posés imatges a la música. I ella ho va fer partint de l'enregistrament, considerat canònic, que havia fet el Kronos Quartet (protagonista de la jornada inaugural del Grec 2019) l'any 1989. Sobre aquest enregistrament, l'autora munta imatges d'arxiu que tant mostren la bellesa del paisatge americà com les ombrívoles estampes dels trens que traslladaven deportats als camps d'extermini o que exhibeixen la cara més crua de la guerra. Una pantalla dividida en tres parts permet a Caravaggio crear un riquíssim collage d'imatges en forma de vídeo multicanal que ha estat considerat pel mateix Steve Reich com una obra "reflexiva i emocionant".

Amb la col·laboració de Fundación BBVA.

Vídeo multicanal
SD / blanc i negre i color
Aquest film va ser realitzat l'any 2016.

Galeria multimèdia

Dades

Dates i horaris Del 13 de juny al 6 d'octubre. De dimarts a dissabte de 10 a 20 h. Diumenges de 10 a 18 h. Dilluns tancat

Espai Fundació Joan Miró

Duració29 min

Rang de preusCal comprar l'entrada general per accedir a la Fundació

Activitats relacionades

Espectacles relacionats

 
Fundació Joan Miró
11/07

Comparteix aquest contingut